HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Friss topikok

Linkblog

Kluge Hans, az okos ló esete a kommunikációval

isocrates_coaching 2011.07.07. 17:07

Ugye, majd’ mindenki hallott arról, hogy a kommunikációban a tudatos, nyelvi, beszéd kommunikáció a teljes kommunikációs csomagnak csak egy meglepően kis része és a többi az az úgynevezett metakommunikációs szinten zajlik (viselkedés, önkéntelen gesztusok, hangsúlyok, hangmagasság, -sebesség, annyi minden).

Hogy milyen fontos például az akár majdnem teljesen észrevehetetlen testbeszéd, testi reakciók, arcizmok finom mozgása, arra jó példa a századelőn lejátszódott Okos Hans (Kluge Hans) esete. Mivel az egész történet szépen megtalálható a Wikipédián pl. Clever Hans kereső kifejezéssel, itt csak a lényegről.

 

 

Az állítás az volt, hogy ez az okos ló (Hans egy ló neve volt) tud számolni és egyéb intellektuális feladatokat megoldani a patájának a dobbantásainak a számával. Messziről jöttek tudósok és nem tudtak zöld ágra vergődni a lóval, nem tudtak rajta kifogni, mindig jó választ dobogott ki. Mígnem egyszer az egyik tudós segédje észrevette, hogy a ló szemével érzékeli az emberek által észre nem vett hajszálfinomságú testi reakciókat és ezeket használja annak megállapítására, hogy mikor kell a dobbantással leállni. Magyarul, ha az illető, aki a kérdést feltette és előtte, látható helyen állt, akkor nem tudta elrejteni azt, hogy mikor várja, hogy a ló megálljon a dobbantásokkal, és ezt akaratlanul is valamilyen egészen kicsi testi reakcióval ezt egyérteltműsítette. Ezt „vette le” a ló és megállt. Amikor ez kiderült, elkezdtek szemellenzőt használni, vagy olyan állt oda, aki tökéletesen tudta kontrollálni a testi jelenlétét, a ló azonnal megzavarodott, és nem jó válaszokat adott.

A ló tulajdonosa nagyon csalódott volt, elzavarta a tudósokat és nem hitte el, amit mondtak. Ezek alatt az évek alatt (ez elég hosszan elhúzódott) sok helyről jöttek információk, hogy ilyen és ilyen okos állatra bukkantak rá, nemcsak lovakra. Azután lassan elhalt ez a legenda is.
A 3-napos  agykontroll tanfolyamok 3. napján van egy gyakorlat, ami a koronája a sok tanult dolognak, amikor a (lehetőleg számodra ismeretlen) szomszédodnak egy (távollévő) ismerősére kell nagyon erősen gondolnia és ebből Neked ki kell találni (természetesen szóbeli kommunikáció kizársásával), diagnosztizálnod kell, hogy mi a baja annak a távollévő ismerősének. Ha ez már megy, akkor léphetsz előre még egyet és megpróbálhatod az illetőt távgyógyítani is...
A hipotézisem (fogalmam sincs, mi az igazság, de feltevéseim lehetnek) az, hogy elég sok mindent ki lehet következtetni a szomszéd gondolataiból. Ha mindketten, a szomszéd és a médium sikeresen koncentrál, el tudom képzelni, hogy egy kép, vagy inkább gondolatok a képről)  megjelenik az illetőről és számos dolgot meg tud nevezni, ami, valljuk be, már érdekes. De hogy egy tök ismeretlennel egy ismeretlen közvetítőn keresztül kapcsolatba tudjon lépni, kizártnak tartom.
Hangsúlyozom, - nagyon megengedő vagyok, ezekről a dolgokról nem olvastam semmit, a logikámat próbálom használni -, azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy nagyon közeli vérszerinti (?) hozzátartozók (anya-gyermek, ikrek) között nagyon kritikus helyzetekben valamilyen telepatikus hatás, információáramlás létrejöjjön. Ennyi, ameddig el tudok menni.

Általában nem gondolom, hogy a tudomány mindent meg tud magyarázni és hogy valaha is képes lesz erre és azt is gondolom, hogy létezhetnek dolgok, amelyeket nem értünk, ezzel nincs baj.  Valószínüleg ahhoz van egy kis érzékem, hogy az ilyesmiknek a vámszedőiről megérezzem, hogy sima csalók.

Szólj hozzá!

A sötét energia

isocrates_coaching 2011.07.07. 17:05

Ma reggel egy érdekes cikket olvastam (az egész cikk angolul a bejegyzés végén található linken - ha nem jön közbe semmi) megtalálható).

Majdnem minden önfejlesztő, népszerű pszichológiai könyvben szó van arról, hogy milyen sok minden zajlik bennünk, az agyunkban, határozza meg viselkedésünket, hozzáállásunkat, ami nem a közvetlen tudatunk ellenőrzése alatt áll.
Ezt az arányt, hogy van bennünk egy nagyon nem tudatos dinamika és van egy sokkal kisebb tudatos dinamika, megerősíteni látszanak a legújabb tudományos kutatások. Hívjuk nagy egyszerüsítéssel az előző dinamikáért felelős részünket Freud után tudattalannak, az utóbbiért felelős részt pedig a tudatos énünknek.
Ezt az aránytalanságot a tudattalanunk javára azért hangsúlyozzák a terápiás, segítő rendszerekben, mert a racionális (tudatos) én hatásának gyengeségét akarják hangsúlyozni és azt szeretnék, ha az ember a segítési folyamatban egy kicsit jobban elengedné a tudatos énje kezét és hagyná magában az érzelmi, tudattalan dinamikákat egy kicsit a felszínhez közelebb engedni és ezáltal hozzáférhetőbbé tenni a változni, jobbá válni akaró önmaga számára.
Tudni kell, hogy az új orvosi átvilágítási, képalkotó technikákkal egyre könyedébben, bonyolultabb helyzetekben tudják megfigyelni az agyunkat működés közben. Meg tudják állapítani, hogy mely területek vannak aktíválva, és milyen mértékben. Ezeket az észleléseket hozzárendelik a kívülről észlelhető verbális, motorikus/mozgásos történésekkel és így egyre többet tudnak arról, hogy amikor valamit teszünk, stresszes helyzetbe kerülünk, stb., ez milyen konkrét agyi aktivitásokat generál.
Nagyon sokáig tartotta magát az a nézet, hogy amikor pihenünk, az agyunk is pihen és akkor aktíválódik, amikor erre szükség van. A mellékelt cikk abból indul ki, hogy békésen ülünk a kertünkben, lazán egy magazint olvasgatva, amikor egyszercsak ránk száll egy légy, amit elhessentünk.
Nos, ez egy hosszú cikk és eléggé szakmai is, én se értem a felét se talán, de azt nagyon is értem, hogy mi a lényeg (és a cikkíró amerikai lévén, ebben segít is). Egy  korábban háttérzajnak tartott agyi aktivitásról kiderült, hogy egy nagyonis állandó és meglehetősen jelentős energia felvételű (a teljes agyi energia felvétel 60-80%-át kitevő!) belső agyi tevékenységről van szó, aminek nem sok köze van az ember aktuális tevékenységéhez (ld. például a légy elhessegetéséhez).
Ez a bennünk állandóan működő, életet adó energia a Sötét Energia. Nem azért „sötét”, mert eleve  rossz és rosszat szül, hanem mert nehezen hozzáférhető. Bár, legrosszabb lehetőségei szerint megérdemli a „sötét” melléknevet, mert az emberi gonoszság legelvetemültebb formái is nagy valószínűséggel ebből a zabolátlanná vált sötét energiából erednek.
És ami az érdekes, az az, hogy nem is tesz hozzá lényeges plusz energia igényt az agy működéséhez, ha hirtelen el kell zavarnunk azt a fránya legyet (vagy egyéb, ennél bonyolultabb tevékenységbe kezdünk bele).
Persze, nem lehet erről még sokkal többet tudni, csak azt, hogy az agyunk állandóan működik, mégpedig nem is alapjáraton, még akkor is, ha látszólag, a „felszínen” nem is csinálunk semmit, vagy ha majdnem semmit se csinálunk. Ezt az állandó energia felvételi mintát nem nagyon zavarják meg a külső események.
Tehát – és ezt én teszem hozzá, a cikk ezt így nem mondja ki expliciten – miközben a tudatos énünk elpihen (akár könnyű álmot alszik!), a tudattalanunk folyamatosan rendezi össze az agyi folyamatokat, dolgozza fel a tapasztalatokat és készíti fel az agyat a következő teendőkre, kihívásokra.
Tudnunk kell, hogy sokkal több és nagyobb erő dolgozik bennünk, mint amit a tudatos, racionális agyunkkal át tudunk látni a mindennapokban.

Szólj hozzá!

Az új médiatörvényről – 2011/07/06 (a blog.hu felhasználói ismertetőjéből)

isocrates_coaching 2011.07.06. 10:59

 

„Médiatörvény

Többen érdeklődtetek, hogy a július elsejétől hatályos új törvény értelmében be kell-e jelentenetek a blogotokat a Médiahatóság felé. Jogászaink álláspontja alapján erre nincs szükség, mivel a törvény ezen passzusa nem vonatkozik a felhasználók által generált tartalomra, tehát a blog.hu-s blogokra sem. Néhány speciális kivételtől eltekintve nem kell regisztrálni a blogokat.”

Szólj hozzá!

Futópad az irodába...

isocrates_coaching 2011.07.06. 10:56

Előfordul, hogy dúlva-fúlva érkezel vissza az irodába egy megbeszélés után, vagy a főnöködtől visszajőve, vagy egy tulajdonosi telefon után? Gyorsan fusd le.

A lenti New York Times cikk (angolul) arról szól, hogy egereken kikisérletezték, hogy az agresszív egereknek azok a kisebb egerek jobban ellent tudnak állni, illetve kisebb a stressz szintjük az agresszió után, ha betesznek a ketrecükbe például egy futó kereket.
Persze, az ember nem egér, de mégis, talán 20 perc, legalább 25 km/órás futás, szobabiciklizés, szobasielés egyszerűen ellenállóbbá tesz (40 perc jobb, de valamikor dolgozni is kell...)

Szólj hozzá!

Formális bocsánatkérési kérdőív...(re-loaded)

isocrates_coaching 2011.07.06. 10:43

Több dolog van, amit általában nem nagyon szeretünk csinálni, mert vagy feleslegesnek tartjuk, vagy azt hisszük, hogy kisebbek leszünk tőle.

Ilyen például a bocsánatkérés és annak elismerése, hogy tévedtünk. Sok oka lehet annak, hogy ezt kell(ene) tennünk, de általában elkerüljük. Egyszer amikor Algériában francia nyelvi környezetben éltem, olvastam a Le Monde-ban, hogy az angoloknál, azt tanulják meg az iskolában, hogy „nem panaszkodni és nem bocsánatot kérni”. Mi délebbre vagyunk, általában temperamentumosabbak, hamarabb fordul elő, hogy elszalad a szánk, vagy olyat teszünk hirtelen haragunkban, amit később mi is megbánunk. Ez biztos jele annak egyébként, hogy bocsánatot kellene kérnünk.
Persze, van, hogy a másik fél elvárja ezt, amikor pedig mi egyáltalán nem gondoljuk ezt az igényt jogosnak. Ezt az esetet most hagyjuk, ez az adott eset további vizsgálatát és bonyolultabb  korrekcióját követelné meg, amire ezen keretek között nincsen hely (például, lehet, hogy a másik fél önbecsülésével van egy kis bibi, akkor pedig mi hiába csinálunk akármit, a lelki probléma az ő térfelén van).
Tehát maradjunk annál az esetnél, amikor világosan egyértelműen szégyelljük magunkat azért, amit az imént tettünk, vagy mondtunk, de nem könnyű rászánnunk magunkat a bocsánatkérésre.
Ezt a helyzetet karikírozza, teszi nevetségessé egy kicsit az ide másolt angol nyelvű kitölthető kérdőív, azzal, hogy a lehető legtöbb változóra ad be-ikszelési lehetőséget, tehát, ha ezt komolyan alkalmazni akarnánk, kb. 5 perc alatt végigszaladnánk ezen a „check-listán”, mindenütt kiválasztanánk, beikszelnénk az erre az adott esetre érvényes variációt, aláfirkantanánk a nevünket, és gráciával és kellemmel  nyújtanánk át a megsértett személynek, aki ebből pontos képet kapna arra is, pontosan mi is húzott fel minket annyira, hogy így elgaloppíroztuk magunkat és ez milyen típusú rossz érzést okozott bennünk.
Persze ez csak egy vicc, tréfa, nem ússzuk meg az egyedi döntést a bocsánatkérés módjáról és tartalmáról minden egyes alkalommal, amikor szükséges (ne legyen sokszor!). De ha ez egy elfogadott módszer lenne (mondjuk Madách Ember tragéldiájának falanszter színében), akkor ebben  benne van minden, amit tudni kell arról, hogy mi minden jöhet szóba, mit kell végigondolni, amikor megbántunk valamit. Angolul tudók előnyben.
A lényeg, hogy kérdőívszerűen az összes (?) tétel/alternatíva check-lista szerűen végigondolható, törekedve a nagyon egyszerű kitölthetőségre.

 

Mivel egy kicsit lecsippentett az insert function (nem látható a tábla jobb oldala teljesen), itt van az URL, amelyen az egész lap látható:  

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása