HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Kaptafa, vagy nem árt először gondolkozni… Drucker a “megfelelő” szervezetről…

isocrates_coaching 2012.11.18. 13:01

Organigram.jpgHa egy vállalat organigramjára, szervezeti ábrájára gondolunk, hajlamosak vagyunk egy “fá”-t elképzelni és rendszerint azon kezdünk el “csak” gondolkozni, hogy hány fő ága (igazgatósága), fősztálya, osztálya legyen az illető társaságnak, vagy ha valami nem működik, hogyan alakítsuk át ezt a “fá”-t, hogy ezután működjön. 

Persze, jöttek a mátrix-típusú, kereszt-, projekt-típusú feladatok, azt is be kell valahogy illeszteni, meg ugye, manapság már a felhatalmazás (empowerment) is “fontos”, a empowerment-biblia (The starfish and the spider) szerint nemcsak CEO nem kell, de még brick and mortar központ se az igazi felhatalmazott (empowered) hatékonysághoz. Hogy jelenjenek meg ezek az organigramban? 

Peter Drucker gondolatainak n+1-ik újrahasznosításába, egy 365-napi jó tanácsra szétvagdalt management-okosság enciklopédiába nézek bele időnként, belemenve a játékba, szigorúan az adott napi szentenciát elolvasva (jó, ide-oda azért lapozok közben egy kicsit). 

Olyan szép és olyan egyszerű, ezeken a gondolatokon van mit újrahasznosítani… 

A november 16-ához “kivágott” szentencia a “megfelelő szervezet”-ről szól… csak így egyszerűen: “megfelelő”… 

“Egy szervezetben csak a fejetlenség, a surlódás és a rossz teljesítmény alakul ki magától…” – ez a felütés, az alcím, már étvágygerjesztő… 

“… a modern vállalkozásnak szüksége van szervezetre. (Tévedtek azonban a management úttörői egy évszázaddal ezelőtt), amikor azt feltételezték, létezik – léteznie kellene – egyetlen megfelelő szervezeti formának (erre azután el is készítették a blueprint-et, a “kaptafát”… - SZM). A megfelelő szervezeti forma kersése helyett a menedzsmentnek azt kell megtanulnia (!!!), hogy a feladathoz illő szervezeti format keresse, a meglévőt fejlessze és tesztelje (!!!)..” – folytatja… 

Most jön a legszebb rész: “A szervezetnek vannak általános alapelvei:

  • Az egyik a szervezeti átláthatóság. Az embereknek ismerniük és érteniük kell a szervezeti struktúrát, amelyben dolgoznak (most komolyan, Kolumbusz tojása… - SZM).
  • A szervezeten belül valakinek hatáskörrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy egy adott területen meghozza a végső döntést.
  • A hatáskör és a felelősségi kör arányba állítása (!!!!) is fontos alapelv, ahogy az is, miszerint
  • a szervezeten belül mindenkinek csak egy “gazdája” lehet (ld. még mátrix-szervezet!!! N- SZM).” 

“Ezek az alapelvek nem sokban különböznek attól, amelyek az építész munkáját megkötik. Az alapelvek nem határozzák meg, milyen épületet tervezzen. A határokat jelölik ki. Majdnem ugyanezt teszik a szervezeti struktúrák alapelvei is.” 

A házi feladatot is Drucker fogalmazza meg: “Vizsgáljuk meg szervezetünket! Átlátható? Egyértelmű, kinek van döntési hatásköre?! A hatáskör és a felelősség arányban áll egymással?! Minden személynek csak egy gazdája van?” (És mindenki tudja, ki az? – SZM)

Szilágyi Miklós - coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr954912740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása