HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Utószó a „Személyiségprofilok – és én 1.”-hez

isocrates_coaching 2015.04.22. 23:20

innermetrix_madarak_kep.jpgTalán találkoztatok a ma (2015-04-22) délelőtt megjelentetett blogbejegyzésemmel, ha nem, itt van a link: http://vezetoi-coaching.blog.hu/2015/04/22/szemelyisegprofilok_es_en . Vigyázat, marha hosszú és komplikált! Csak erős idegzetűeknek! (Ez most – mint egy „Utószó”-hoz illik - rövidebb lesz, de nem feltétlenül kevésbé komplikált... igaz, a csapda az: célszerű elptte elolvasni az előző bejegyzést... bár, korlátozottan enélkül is értelmes lehet...) 

Egy kedves barátom, Koltányi Gergely, aki szintén CIC Innermetrix konzulens ezzel a kommenttel sharelte a ma délben feltett bejegyzést a Facebook-on: 

Miklost olvasni nem könnyű de élmény! ;))) Szuper lett a grafikon uram!” ,első igaz, és remélem a második is…:-))), a harmadik pedig (a grafikon), hát, mit mondjunk, tényleg tök érdekes… hát még a következénye… (erről szól majd ez az Utószó…) 

Nem sokkal Gergő commentje után – még most este, miközben már írtam ezt - jött egy újabb sharing Malchiner Maximilian Pétertől, aki itthon (és Németországban) az Innermetrix-et képviseli (Magyarországon már Müller Csilla és mások segítségével), a következő szöveggel: 

Aki a Miklost ismeri, az tudja, hogy csak őszintén és szívből köteleződik el valami mellett. Hogy ez pont az Innermetrix, ennek egyrészt kimondhatatlanul örülök, másrészről kimondottan büszke vagyok arra, hogy pont Magyarországról jött, szerintem minden idők, legjobb elemzése az eszközről és használatáról, az Ő tollából! De kár, hogy nem a magyar a világ nyelv…:-)))Köszönjük és szívből gratulálok!”. Hmmm… nem rossz, sőt…:-))) 

Elég a (-z ön-) tömjénezésből, jól esett ez a két comment/share két nagyon fontos, mérvadó és releváns ember tollából, de nem ezért kezdtem el most ezt írni (a második, Malchiner Péteré akkor jött be, amikor már elkezdtem ezt a bejegyzést… “live”, quoi…:-))), érzitek a puskapor szagát? Még nem tudta elfújni a szél…) 

Szóval miért is ez az “Utószó”?

Két célja van:

(a) egy JAVÍTÁS és

(b) egy tétel megfogalmazása az említett bejegyzés egyik eleme alapján… 

Nos, ha volt türelmed eljutni az említett délelőtti bejegyzésem legvégéig, és láttad az utolsó diagrammot és megértetted a hozzá fűzötteket, esetleg velem fogsz tudni jönni egy általánosítási kísérletben. Mind az (a) pont, mind a (b) pont ehhez a diagramhoz fűződik… 

Ideidézem ezt a diagrammot, hogy ne kelljen “lapozgatnod”:

innermetrix_szm_disc_development_crop_1_0.jpg 

Ugye, itt négy dimenzió értékei (ordinate/y-tengely) vannak felvíve egy diagramban 4 személyiségprofilból: 

  • Az 1-esnél a 2012-es természetes,
  • a 2-esnél a 2012-es felvett,
  • a 3-asnál a 2014-es természetes és
  • a 4-esnél a 2014-es felvett profil 4 dimenzió értéke van megjelenítve. 

No, miközben az említett (b) “tétel”-ről gondolkoztam, és már el is kezdtem írni ezt a bejegyzést, észrevettem, hogy az előző bejegyzésben a fent ideidézett diagramba (az Excel alapba) hibák csúsztak (megint “live”…:-))). Ha valaki nem vesztette volna el minden energiáját az előző bejegyzés elolvasásától és mondjuk játékból (vagy hogy leellenőrizzen…) megnézett volna egy-két pontot, rájöhetett volna a hibára, az összes érték adva volt a megelőző profil-diagrammokon…:-))) 

No, akkor ennek az “Utószó”-nak az (a) célja, a JAVÍTÁS

A diagramba olyan módon csúszott hiba, hogy miközben a két szélső értéksor jó volt, a két belső értéksor értékei összekeveredtek, íme a helyes, javított  diagram: 

innermetrix_disc_development_2012-2014_v2_0_kep.jpgA lényeg nem változott, ugyanaz a két növekvő (az I és a C) és a két csökkenő (a D és az S) dimenzió. Mondjuk így egyértelmű lett a két monotonitás (a D lefelé és a C felfelé).  Az I növekedése tompítottabb, de egyértelmű. Egyedül az S-Stabilitás az, amelyik egy másfajta dinamikát mutat: egyrtelműen jelentősen magasabb mindkét időpontban a természetes biztonságigény, mint amennyit a felvett viselkedést generáló második leggyakoribb helyzetek. Itt az enyhe trendesés jelentősége az említett alternativáló dinamika mellett elhanyagolhatónak tűnik (egyelőre…) 

A nem lényegi különbség az, hogy “elveszett” az a gyönyörű kétszeres párhuzamosság. Aki ezen fennakad, itt abbahagyhatja, nem érdemli meg a “tételt”…:-))) 

No, és akkor ennek az “Utószó”-nak az ígért (b) célja, a “tétel”. 

A “tétel” is erre a diagrammra vonatkozik, ebből dedukálom… 

Az Innermetrix DISC profil moduljának dinamikai hatására vonatkozó tétel: 

A Természetes és Felvett DISC személyiségprofiloknak nem csak egy időpontban van meghatározott egymáshoz való statikus viszonya, de időben dinamikusan is hatnak/hathatnak egymásra, bár ez a hatás nem feltétlenül algoritmizálható. 

Bizonyítási kísérlet (lehet csatlakozni…:-))): 

  1. Ha megtudunk valamit, az elkezd dolgozni bennünk, elkezd hatni ránk, akár akarjuk, akár nem. Ez nekem axióma, nem szükséges bizonyítani.
  2. Amikor megismerjük először az Innermetrix DISC moduljának ránk vonatkozó két (természetes és felvett) profilját, ez a tudás elindít valamit bennünk. Az eredmény-füzet és az alapos visszajelzés alapján elkezdünk gondolkozni azon, miért különböznek, miért különböznek annyira, amennyire és ez jó nekünk, vagy nem. Minden eddigi magyarázatból eddig azt vettem ki, hogy alapvetően annál nagyobb kockázatot hordoz a két profil különbsége, minél nagyobb ez a különbség. Az általános tapasztalat szerint a 20-30 %-nál nagyobb különbség már nagynak/kockázatosnak számít, és az sem mindegy, hogy melyik dimenzióban és milyen irányban jelenik meg ez a különbség (erről kicsit részletesebben már írtam a fenti linken, a ma délelőtti bejegyzésben). 

Viszonylag (vagy nagyon) egyedinek számított az én esetem, aki kifejezetten (kitörő örömmel) örültem a 2012 elején készült két profil különbségének, mert pont az volt a célom, hogy a felvett profil felé mozduljon el a viselkedésem! És mi történt a következő mérésnél? 

  1. Azt állítom, hogy mondjuk bizonyos idő eltelte után attól függően, hogy a felvett-természetes  különbséghez hogyan viszonyultunk az előző mérésnél, az előző felvett viselkedés áttételesen, közvetetten befolyásolhatja az új természetes profilunkat (jelentősége van, hogy azt írtam: befolyásolhatja és nem azt, hogy: befolyásolja…). Ha pozitívnak éreztük az eltérést, a következő időpont természetes viselkedési profiljának bizonyos meghatározó dimenziói az előző felvett viselkedési dimenzió-értékek felé tendálhatnak. 

Meggyőződésem, hogy ez történt az én esetemben, amikor is a nagyon pozitívan fogadott eltérés olyan tudattalan belső folyamatokat is elindított (a további tudatos önfejlesztés mellett), amelyek alkalmasak voltak – a tudatos önismereti munkával együtt - a következő (2014 eleji) profil-felvétel természetes viselkedés dimenzió-értékeinek ezekhez konvergáló értékeit generálni.

Abban – a gyakoribb – esetben pedig, amikor a felvett-természetes eltérést negatívan fogadjuk, meggyőződésünk, hogy esetleg jelentős addicionális stress-nyomásunknak legalább részben ez az eltérés az oka, ez is el fog indítani következő folyamatokat. Lehet, hogy

  • megpróbáljuk jobban elfogadni az adottságokat a felvett viselkedés-profilt kiváltó helyzetekben, vagy
  • megpróbálunk (akár drasztikusan is) változtatni azon, hogy ilyen helyzetekbe kerülhessünk.

Akármelyik megoldást választjuk, a tudatos lépéseink, és a nem-tudatos folyamatok is olyan irányban befolyásolhatják a természetes viselkedésünket is, hogy maga az előző időszaki eltérés a következő időszak természetes (és felvett) viselkedési profiljának (legalábbis részleges) alakítójává válhat. 

  1. Ezért lehet jogosultsága a fenti ábrázolásnak. Q.E.D…:-)))  

No, ez hosszú nap volt...:-))) Tudod, hol találsz, ha a saját adataiddal szeretnél dolgozni... 

teveatufokan@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr67390596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása