HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Friss topikok

Linkblog

Egy tanulságos, konzisztens, dinamikusan és nyugodtan építkező nagy jövőjű magyar vállalkozás-siker... és az ultra-perfekcionizmus...

isocrates_coaching 2015.10.09. 18:18

meszaros_gabor_kep.jpgMagyar siker, magyar nemzetközi siker a Kis gömb utcából... chocoMe... mindig sokat tanulok, amikor a Kis gömb utcai fellegvárba ellátogatok. Mészáros Gábor a napokban az összes valamennyire számító tv stúdiójában megfordult, mert részben legújabb, részben korábbi termékeivel már megint vagy 9 díjat hozott el nagy nemzetközi csokoládé versenyen.  

Öt éve kezdte el az egészet, 3 éve mert először kimerészkedni a különböző nemzetközi versenyekre, megmérettetésekre, és ezalatt a 3 év alatt 20 díjat sepert be... ebből a 20-ból kilencet nemrégen... ebből a kilencből 3 az első díj... 

Mindig sokat tanulok vállalkozástanból, fókusztanból, kreativitástanból, kezdeményezéstanból, a legjobb értelmű perfekcionizmustanból, dinamizmustanból, energiatanból. Feltöltekezem... Mészáros Gábor elképesztően inspiráló tanár úr ezekben a tantárgyakban... 

Mondja, de szerintem még jobban kellene hangsúlyozni, hogy ezek a versenyek vaktesztesek... Értitek, nem a pofa, nem a marketing, nem a füst, csak az íz számít... 

Nagyon komolyan veszik ezt... Össze kell törni a csokoládékat akkorára, hogy ne lehessen felismerni, ha úgy van öntve a csoki, hogy van benne név, felirat, logó, azt ki kell kaparni belőle, el kell tüntetni, és egy műanyagzacskóban kell eljuttatni a zsürihez a kért súlyban. Kap a zacskó egy számot és annyi, elkezdik kóstolgatni és addig-addig kóstolgatják, amíg ki nem alakul a sorrend. Gábor költ arra, hogy ezeken résztvegyen (pénzt és időt is), mert meggyőződése, hogy hosszú távon az, hogy ott van ezeken a versenyeken és rendszeresen hoz el valamilyen helyezést az első háromból, be fogja hozni ezt a befektetést. 

Szinte hihetetlen, hogy 5 év alatt Mészáros Gábor mit tett le az asztalra... egy nemzetközileg elismert brandet, a chocoMe-t... 20-on valahány országban van jelen értékesítési hálózattal... pl. Kínába elindult az első 6 paletta és már utána is rendeltek 4-et... támadják is már, koppintják a csomagolását (az is érmes itt-ott, szenzációs ajándék is, nemcsak finom, különleges...). Szingapúrban (!!!) lopták le az egyik termék dobozformáját, díszítését, vagy egy korábban is már a piacon lévő amerikai cég annyira figyeli a chocMe lépéseit, hogy akár egy-két hónap után is már próbálja másolni, ha van egy kiállítás kint, még a satndja is úgy néz ki mintha... jellemző, hogy a koppintók a külsőségekre mennek rá,. A könnyen utánozható dolgokra...  

Kit utánoznak? A trend-settert, aki elöljár, aki olyat mutat, visz a piacra, amit érdemes lekoppintani, hátha... Gábor munkáját, kreativitását, minőségi perfekcionizmusát nehéz másolni... ahhoz ugyanannyit kell beletenni, energiából, hivatástudatból, időből, lehet próbálkozni... egy-két látványos elemet lehet, persze, itthon is van rá példa, de vegyetek meg néhány táblát 2-3 különböző gyártmányú ún. magyar ablakos kézi gyártású csokoládékészítőtől és ha van időtök, kedvetek és pénzetek (gondolom nem lesz...), elég hamar észrevennétek, mitől egészen különleges a chocoMe élmény... 

Kezdődik az alapanyagokkal... csak a legjobbakkal dolgozik, a csokiban is, és a feltétekben is, onnan hozza őket külföldről általában, ahol a leghíresebb, legjobb... Kezdjük magával a csokival... szép lassan a már megfelelően híres (és legjobb minőségű termékeieben valóban kiváló belga Callebaut csokoládétól, ami korábban lényegében 100%-ban a csokik alapanyagának számított a chocoMe-nél, elmozdult a még nagyobb presztizsű, és ezért természetesen drágább francia csokoládé alapanyagok felé. Ha jól figyeltem, már 70%-a az alapanyagoknak még a Callebout már jó minőségnek számító szintjétől is jóval magasabb (az értőknek: megjelent az alapanyagok között a Vahlrona brand és a Michel Cluizel is... - amúgy annak a nagyobb kiszerélésű csomagját mutatja Gábor a címképen). 

És a feltétek... az 56 féle standard táblacsokin (a 100 és az 50 gr-osokon), a különböző Raffinée-k (csokoládéval bevont magok, gyümölcsök) alapanyagai, magok, gyümölcsök, egyeben (ehető ezüst, arany...) válogatott forrásból jönnek. Gyakran szerepel az adott termék mellett egy földrajzi megnevezés, nyugodtan el lehet hinni, hogy ez nem kamu (Gábor és a kamu, az két különböző galaxis...)... Ha oda van írva, mérget vehetsz rá, hogy onnan jön (egyszer a raktárban láttam a göngyölegekben, ahogy jönnek...) – és ez csak egy ízelítő: 

  • A mandula Szicíliából
  • Az Arabica kávé, ahol azt termelik (több helyen)
  • A spanyol (!!) citromhéj Spanyolországból
  • A kardamom nem tudom honnan jön, cserébe azt se tudom, mi az...
  • A Guérand sós (!!) szőke (blond!!) csokoládé (ez vadonatúj francia Vahlrona termék, a fehér és a tejcsoki között van (32%-os)) – ezt Magyarországra a chocoMe hozza be először, ez a világban is egy új termék, egy negyedik fajta csokoládé (a tej, az ét- és a fehér csokoládé mellett) – Gábor ezzel a szicíliai mandulát vonja be (Raffinée típus, a dobozos drazsék közül), ez vadonatúj ilyen kiszerelésben is és rögtön az első nemzetközi megmérettetésen dobogós lett azonnal...
  • Tahiti vaníliapor... most komolyan... ez a kedvenc táblacsokim egyébként, legelőször ezt kóstoltam meg, amin ez van... de nem ilyen egyszerű... a csoki alkatrészeinek megnevezése: pekándió, tengeri só tahiti vaníliaporral és itt-ott a csokin van néhány karamell ízű csokoládé pasztilla (ja... karamelles csokoládé pasztilla az alap, 40%-os legfinomabb Callebout tejcsokin...)... na most én édes szájú (sweet tooth) vagyok, szóval a tengeri só, meg ez a tahiti cucc nem csinál ám ebből, mit tudom én, gulyáslevest... finom exquisite tejcsoki ez, soha sehol hasonlót nem kóstoltam...
  • A mogyoró Piemontból... 

Vállalkozási vágy, kedv, szervező készség, fókusz, fókusz, fókusz a részletekre... Erre hadd mondjak egy példát. Ha kiveszed a gyönyörű csomagolásból a csokit és a táblát megfordítod (tetején vannak a doboz ablakában csomagolva is megtekinthető feltétek, amelyekből ízelítő volt csak a fenti felsorolás), a „fenekét” találod a táblacsokinak, amire azt gondolná az ember, hogy elég szép simára kiönteni, úgyse fogja senki megfordítani, megeszi és kész. Nem így Gábor...  

Megterveztette ezt az oldalt is. Azt találták ki, hogy három különböző méretű négyzet, illetve téglalap hálója fedi le a hát-, vagy alaplapot. A legnagyobb négyszögbe beleöntődik a chocoMe felirat. A három négyszög egy nagyobb négyszögbe „írható”/önthető, és ebből a befoglaló négyszögből pont 6 db fedi le teljesen a 100 gr-os nagy tábla csokoládét. A befoglaló négyszögben lévő 3 négyszög egymáshoz viszonyuló nagyság-arányát azt hiszem az aranymetszés szabálya szerint határozták meg. A 6 befoglaló négyszög elrendezése olyan, hogy 3-nál a kitöltő négyszögek közüli legnagyobb négyszög – ha hosszában, állítva magunk elé tesszük a csokit – a bal oldalra esik, 3-nál pedig a jobb oldalra, ezek váltogatják egymást, így akár így, akár 180 fokkal elfordítva tesszük magunk elé a táblát, a fenti leírás érvényes lesz – tökéletes szimmetria.  

Van ezzel a csoki hátoldallal még egy kis trükk, a négyszögek magassága nem egyforma, szóval az alsó felület nem egy síkba esik. Nem nagy a különbség, a legnagyobb négyszög (négyzet) a legmagasabb, a középső nagyságú négyszög (az is négyzet) kicsit alacsonyabb és a harmadik négyszög (téglalap) a legalacsonyabb...  

Ha ezek hieroglifák lennének, lehetne gondolkozni azon, hogy ezek a különböző szimmetriák, különböző magasságok mit szimbolizálnak, ha valamit egyáltalán. Ezt még nem kérdeztem Gábortól...  

Mondjuk ennyit foglalkozott azzal a részével a csokinak, amit, ha kezedbe veszed a boltban becsomagolva, esélyed sincs meglátni és ha kicsomagolod, akkor is inkább azt a felét fogod gusztálni evés közben is, amelyen a piemonti mogyorót, meg mondjuk a lifilizált epret, málnát, mézes mogyorót látod... jó esélye van annak, hogy ha már habitué ismerője & fogyasztója is vagy a chocoMe termékeknek, erről az aspektusáról fogalmad se volt... ja, ezt nevezem ultra-perfekcionizmusnak...:-)))

teveatufokan@gmail.com

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása