HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Kluge Hans, az okos ló esete a kommunikációval

isocrates_coaching 2011.07.07. 17:07

Ugye, majd’ mindenki hallott arról, hogy a kommunikációban a tudatos, nyelvi, beszéd kommunikáció a teljes kommunikációs csomagnak csak egy meglepően kis része és a többi az az úgynevezett metakommunikációs szinten zajlik (viselkedés, önkéntelen gesztusok, hangsúlyok, hangmagasság, -sebesség, annyi minden).

Hogy milyen fontos például az akár majdnem teljesen észrevehetetlen testbeszéd, testi reakciók, arcizmok finom mozgása, arra jó példa a századelőn lejátszódott Okos Hans (Kluge Hans) esete. Mivel az egész történet szépen megtalálható a Wikipédián pl. Clever Hans kereső kifejezéssel, itt csak a lényegről.

 

 

Az állítás az volt, hogy ez az okos ló (Hans egy ló neve volt) tud számolni és egyéb intellektuális feladatokat megoldani a patájának a dobbantásainak a számával. Messziről jöttek tudósok és nem tudtak zöld ágra vergődni a lóval, nem tudtak rajta kifogni, mindig jó választ dobogott ki. Mígnem egyszer az egyik tudós segédje észrevette, hogy a ló szemével érzékeli az emberek által észre nem vett hajszálfinomságú testi reakciókat és ezeket használja annak megállapítására, hogy mikor kell a dobbantással leállni. Magyarul, ha az illető, aki a kérdést feltette és előtte, látható helyen állt, akkor nem tudta elrejteni azt, hogy mikor várja, hogy a ló megálljon a dobbantásokkal, és ezt akaratlanul is valamilyen egészen kicsi testi reakcióval ezt egyérteltműsítette. Ezt „vette le” a ló és megállt. Amikor ez kiderült, elkezdtek szemellenzőt használni, vagy olyan állt oda, aki tökéletesen tudta kontrollálni a testi jelenlétét, a ló azonnal megzavarodott, és nem jó válaszokat adott.

A ló tulajdonosa nagyon csalódott volt, elzavarta a tudósokat és nem hitte el, amit mondtak. Ezek alatt az évek alatt (ez elég hosszan elhúzódott) sok helyről jöttek információk, hogy ilyen és ilyen okos állatra bukkantak rá, nemcsak lovakra. Azután lassan elhalt ez a legenda is.
A 3-napos  agykontroll tanfolyamok 3. napján van egy gyakorlat, ami a koronája a sok tanult dolognak, amikor a (lehetőleg számodra ismeretlen) szomszédodnak egy (távollévő) ismerősére kell nagyon erősen gondolnia és ebből Neked ki kell találni (természetesen szóbeli kommunikáció kizársásával), diagnosztizálnod kell, hogy mi a baja annak a távollévő ismerősének. Ha ez már megy, akkor léphetsz előre még egyet és megpróbálhatod az illetőt távgyógyítani is...
A hipotézisem (fogalmam sincs, mi az igazság, de feltevéseim lehetnek) az, hogy elég sok mindent ki lehet következtetni a szomszéd gondolataiból. Ha mindketten, a szomszéd és a médium sikeresen koncentrál, el tudom képzelni, hogy egy kép, vagy inkább gondolatok a képről)  megjelenik az illetőről és számos dolgot meg tud nevezni, ami, valljuk be, már érdekes. De hogy egy tök ismeretlennel egy ismeretlen közvetítőn keresztül kapcsolatba tudjon lépni, kizártnak tartom.
Hangsúlyozom, - nagyon megengedő vagyok, ezekről a dolgokról nem olvastam semmit, a logikámat próbálom használni -, azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy nagyon közeli vérszerinti (?) hozzátartozók (anya-gyermek, ikrek) között nagyon kritikus helyzetekben valamilyen telepatikus hatás, információáramlás létrejöjjön. Ennyi, ameddig el tudok menni.

Általában nem gondolom, hogy a tudomány mindent meg tud magyarázni és hogy valaha is képes lesz erre és azt is gondolom, hogy létezhetnek dolgok, amelyeket nem értünk, ezzel nincs baj.  Valószínüleg ahhoz van egy kis érzékem, hogy az ilyesmiknek a vámszedőiről megérezzem, hogy sima csalók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr373047799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása