HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Friss topikok

Linkblog

A gyöngy a kagylóban… és az elengedés...

isocrates_coaching 2013.07.12. 21:15

Kagylo.jpgEgy könyvben olvasom ezt a metafórát, amely lenyűgöz... egy nagyon mélyről jövő valaki, jamaikai emigráns családból, harmadik gyerekként, akit szülei minden erejükkel segítenek... A pályaválasztási tanácsadó ördögi kacaja ellenére megpróbálja, majd elvégzi a leghíresebb amerikai egyetemek egyikét és egy fantasztikus vezetői karriert fut be.  

El tudta végezni a gyászmunkát, el tudta engedni azt, hogy honnan, milyen mélyről jött és az, ami az iskolákban először hátrány, szégyen volt, előnyére tudta fordítani az erőt, amelyet az ellenállás fejlesztett ki benne... és erre azután az egész új életét felépítette...

Ez a gyöngy képe a lagylóban... Először ez egy idegen test, amit a kagyló el akar távítani, ki akar vetni magából. A kagyló, hogy elkülönítse az idegen testet, egy anyagot bocsát ki magából, ami rétegről rétegre bebutkolja, egyre szebbé teszi egészen addig, amíg a bántó tisztátalanság egy csodálatos ékszerré nem válik... A problémát a kagyló eredeti szándékával ellentétben egy csodálatosan más minőségű megoldássá  változtatta... 

A metafórákkal ott kell vigyázni, hogy nem szabad túlfeszíteni őket... ez eddig volt mesés... Lehetne még azon filózni, hogy nem mindenki találja meg a kagylóját és nem mindenkiből lesz gyöngy... És hogy azt a bizonyos anyagot, amivel az idegen testet a "kagyló" (a Mátrix?! most ugrott be...:-))) körülveszi, nem csak a rendszer (a "kagyló") határozza meg... hogy lánc lesz-e, megköt (a Mátrixban kapszula, ahol bekötnek a vezetékek hálózatába, hogy élet-energiáddal tápláld az energiafaló nagy Rendszert...), vagy segít - az ellenálláson, a "csakazértis"-en keresztül - kifejleszteni a készségeidet, képességeidet, ami elérhetetlen, megfizethetelen, egyedi gyönggyé, csodává varázsol...:-))) 

De maradjunk az alap-metafóránál... a társadalmi "kagyló" képes "gyöngyöt" létrehozni. Ez az eset szélsőséges, nagyon nagy távolságokat hidal át... Ekkora távolságok ritkák. Ebben jobban lehetett megmutatni, hogy a nehéz helyzetet hogyan lehet felhasználni az előnyödre... a problémát,  a nehéz indulást, egy visszavetődést az életedben, a munkád, a kedvesed, valami nagyon fontos hirtelen elvesztése először lever, lehorgonyoz, úgy érzed, mozdulni se tudsz... az egyik út a beletörődés, a másik az elengedés és az újra felállás, a "gyöngy"-gyé válás útja... ezen az úton azt az energiát, ami először lenyomott, azt is felhasználod, ha felismered, mi történik... ez az energia váltja ki az ellenenergiát, amivel amazt le tudod győzni... ennek az első lépése az elengedés... a horgogy felhúzása...:-)))

Szilágyi Miklós - coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!