HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

február 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Friss topikok

Linkblog

A vírus és amit gondolhatunk róla - egyelőre...

isocrates_coaching 2020.02.27. 12:37

A (köz)gazdasági hatásai jobban megjósolhatóak és előreláthatóak és már akkor is jelentkeznének, ha most azonnal leállna a járvány.
 
Egy új globális mém került bele a világ köztudatába, ami onnan már aligha megy ki. A túlságos egymástól függés, a szinte korlátlan szabad mozgás az egész Földön, bárhová, a globalizáció (előnyök melletti) valós veszélyei.
 
1. Valamekkora gazdasági visszaesés már most van és ennek lesz továbbrezgése egy ideig, a hullám amplitudója a járvány valóságos lefutásától is függ, de lesz saját mozgása is. Fogyasztói oldalon várható valamekkora drágulás és hiány-jelenségek is a túlságosan decentralizált/outsource-ingolt termékek esetében.
 
2. A saját mozgás a globális munkamegosztást, a csak gazdasági alapú outsourcing döntéseket bizonyosan magába fogja foglalni. Egy extrém példa, ott is mindenkit meglepett, hogy a hírek szerint a Franciaországban eladott gyógyszerek mennyiségének 90 %-a Kínában gyártódik le. Igaz, van egy évnyi tartalékuk, de a beszerzési bázisukat újra fogják gondolni, ez bizonyos. És ez csak egy konkrét példa... Hogy mi lehet a nemzetközi munkamegosztás/outsourcing stratégia fogyasztó oldali okozata? Tartós, árszínvonal növekedés, ami némi fogyasztás-visszaesést is okozhat, ami a világ GDP (évről évre gazdagodás az előző, bázis évhez képest) valamekkora csökkenéséhez vezethet.
 
3. A szinte már nyakló nélküli, főleg repülővel megtett összevissza utazgatás csökkenése, különösen a szervezetek, cégek részéről. A netes kommunikáció tartás felértékelődése, azaz a munkamódszerek/kommunikáció tartós változása várható. A túrizmusra való hatása egyelőre bizonytalan. A jelenlegi nagyon megcsappant forgalom, a kihegyezett alacsony marginnal dolgozó légitársaságok között akár piac-tisztítást is végezhet. Ez összetett hatás. A vállalatok számára költség-csökkenés, a megmaradt utasok számára valószínüsíthetően tartós áremelkedést jelenthet (a légi társaságoknak be kell hozni a veszteséget, és óvatosabbak is lesznek, ilyen helyzetek a Föld egyre növekvő lakosságszáma (és a városokba település felgyorsulása) miatti fokozódó egymás mellett élés-sűrűség miatt bármikor a jövőben is bekövetkezhetnek.
 
4. Az egész életünkre kihathat. Jobban meggondoljuk, hová, mikor, hányszor menjünk nyaralni. Francia tv-híradó hír tegnapról: az előre befizetett túrista utakat az ügynökségek lehet hogy visszafizetik (legalább részben) Korea és Kína vonatkozásában, de az olaszországi utakra előre befizetett pénzek elvesznek (ez persze országonként változhat). Franciaországban és Amerikában is tudtommal bizonyos területeken már komolyan gondolkoznak a legalábbis részben távoktatással már akár általános iskolában is, de gimnáziumban már bizonyosan, nem beszélve felfelé a létrán. Nyilvánvalóan megnőhet az igény mindkét fél részéről a (legalább részben) otthon-dolgozásra.
 
Ezek vannak, lesznek. Ehhez képest az, hogy mi konkrétan elkapjuk-e, pláne, hogy miben fogunk meghalni, esetleg éhenhalni, mert üresek lesznek az üzletek, igen távoli eshetőség csupán... Szerintem így is lehet, talán hasznos is erre az egészre gondolni... személy szerint direktben egyelőre nagyon kicsi a valószínűsége, hogy Téged, vagy engem érinthet... De azokban a fent említett vonatkozásokban meg, igaz, hogy esetleg az is nagyon közvetetten, de bizonyosan fog... Ezt azoknak, akik egy kézlegyintéssel elintézik... miközben persze értem őket..

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása