HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

március 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív >
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Friss topikok

Linkblog

Micimackó on the couch...

isocrates_coaching 2022.03.16. 08:36

ikea_2.jpgEzt „Az IKEA effektust” egy FB bejegyzésben találtam. Hogy lenne egy ilyen kognitív elfogultságunk (zavarunk?), hogy jobban becsüljük, amit magunk (is) csinálunk, és ezt a gaz kapitalisták ki is használnák az ő javukra... Szerintem az mindennek a teteje, hogy a gondolatmenetébe még az origamit, de pedig hogy főleg a Lego-t is beemelte. Most arról a kis pótlólagos előnyről ne is tegyek említést, hogy a lapra szerelt bútor szállítása, logisztikája a vásárlónak is milyen előnyös, vegyük csak azt, hogy ez egy zavar lenne. Hogy vannak elfogultságaink. Hát nem. És erről még sok minden eszembe jutott, amiből ezt-azt ebbe a kis blogba sűrítettem... 

Ez a dolog, hogy mi deviancia, torzítás, zavar, jó messzire is vezethet. Kérek venni egy nagy levegőt, nagyot dobbantunk az IKEA-ról...Pl. kamaszkori és azóta is kedvenc könyveimről jó nevű szakemberek érdekes írásokban vezették le, hogy milyen devianciák vezettek a megírásukra, és milyeneket fejeznek ki. 

download.jpegA kis herceget soha nem leszel képes ugyanolyan naív ártatlansággal olvasni, ha elolvastad Eugen Drewermann nagyon szuggesztív könyvét, “A lényeg láthatatlan. A kis herceg mélylélektani elemzése.” 

Nem ilyen nagy lélegzetű, talán ezért nem is annyira hatékony a 3 folyóirat oldalas tanulmány a “Pathology in the Hundred Acre Wood: a neurodevelopmental perspective on A.A.Milne” címmel  Winnie-the-Pooh/Micimackóról és kis barátairól, beleértve Christopher Robin/Róbert Gidát. 

A cikk tudós szerzői hangsúlyozzák, hogy megállapításaik szkeccsek, teljesen biztosat nyilván vizsgálat nélkül nem tudnak mondani, de ehhez képest táblázatba szedve (!) elég alaposan kielemeznek mindenkit. A szakma szigorú szabályait megtestesítő DSM-IV biblia szerint (ezt 1994-ben adták ki, van újabb…) (DSM = Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) 

micimacko.jpgMicimackó, az kész, nála 3-4 dolgot is találnak, ADHD figyelmetlen altípus, OCD - Obsessive Compulsive Disorder (ideiglenes diagnózis - teszik hozzá…), Borderline intellectual functioning (“Very little brain…”), poor diet, obesity, binge eating…

Nyuszi megússza narcissistic personality disorder-rel, a Bagoly reading disorder-rel, a Tigris ADHD-vel, hiperaktív-impulzív altípussal. 

Malacka már nem jár ilyen jól, ő generalized anxiety disorder-ben szenved minden valószínűség szerint, és “failure to thrive”-ban.

Füles dysthimic disorder-ben szenved (enyhe (?) depresszió, szomorúság, lehangoltság) + ugye, a traumatikus farok-amputáció (esetleg van Gogh altípussal? …ezt már én teszem hozzá, megihletődtem... elkapja az embert a hév…:-))) 

De Róbert Gida se ússza meg, hogy minimum enyhe elmebajjal ne elégítse ki a szigorú DSM-IV valamelyik kritériumát, ő nála provizorikusan az 5 szerző (?! 3 oldalhoz?!) gender identity disorder-t vél diagnosztizálni.

No, nem is merek belegondolni, hogy egy lelkiismeretes terapeuta (ha a kezébe adnám magam…) belőlem hány oldal tanulmányt írna… 

De hisz’ ez a lényeg! “Therapism” a mindennapi élet elmebajosítása, ami önmagában is, nem is olyan veszélytelen elmabaj! 

Már csak 3 órányi anyag van hátra egy érdekes, audio könyvben is kiadott, 2007-ben (!!!) megjelent műben, amely már 15 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet a terápiás gondolkodás túlterjeszkedésére mindennapi életünkben, elsősorban az USA-ban az iskolákban, de nem csak. A mű szerzői Christiana Hoff Sommers és Sally Satel M.D. és címe “One nation under therapy. How the helping culture eroding self-reliance”. 

Amire néha felkapjuk a fejünket manapság, a “PC”-vel indult a '80-as években, jelenleg legátfogóbban “wokism”-nak elnevezett egyre szélesebben hömpölygő gondolat-/mém-áramlás ilyen messzire vezet vissza az időben. Érdekes ennek a speciális “Golf-áramnak” a történelmi útja is. A francia dekonstruvisták (Jacques Derrida, Foucault és társaik) eszméi utat találtak az amerikai egyetemi campusok felé, ott megértek, aprópénzre váltódtak, és most ellenkező irányban kezdtek el terjedni főleg egyetemi, intellektuális körökben Európa, nem utolsó sorban Franciaország felé, és a ragadós, szuggesztív mémek bőven csörgedeznek már alá a szélesebb tömegek felé is.

Mint annyi mindennek, ennek a ma már laza, mégis összefüggő gondolattendszernek a kiinduló céljai, eredeti hivatása pozitív, de nevében túltólták/túltólják a biciklit…

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása