HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Munka… munka?!

isocrates_coaching 2023.11.26. 09:27

Nagy szavakkal vigyázni kell/illik. Miért lenne tabu ez a video?! Miért lenne subversive ez a video?! Talán nem is az… talán nem is az mindenkinek…

Azt meséli el, hogy körülbelül a XVII. század közepéig (a videóban pontos dátum, hely is van) alapvetően a nyugati emberek túlnyomó többségének (tudod, mint Neked és nekem a munkájából kellett megélnie…) egész más rezsimek jutottak osztályrészül, ami a munkát & életet illeti, mint a ma (tömeg-)emberének (a Föld többi részén kicsit vagy nagyon máshogy alakultak a dolgok, de ma erős konvergencia észlelhető, a “lapos Föld” a.k.a. globalizáció jelenségével magyarázható módon.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az emberek sokkal többet dolgoztak régebben és ez igaz is különösen a XVIII.századtól kezdve, ám korábban ez egyáltalán nem így volt. Igaz, a tömeg embernek, a “népnek” nem is volt majdnem semmije a maiakhoz képest. Étel-ital, tető, ruha, cipő olyan, amilyen. Nem volt megtakarításuk (minek?!), nem volt autójuk, tv-jük, nem mentek igazán soha “vakációra”, megvolt az életük természetes ritmusa, nem kellett “kiengedni”, kitombolni magukat, illetve annak is megvolt egyszer egy évben a kultúránként kicsit különböző típusa,  viszont nem gyötörték agyon magukat a munkában, nem volt burnout-juk se, mint ma már akár egy 30-on évesnek is.

Mindezt a videó csendesen, nyugodtan, racionálisan, rakkolósan levezeti, nem akar senkit semmiről meggyőzni, ahogy én se, csak ideteszem érdekességként, esetleg elgondolkodásra. Az alap az az, hogy mit akarunk elérni, mi mindennel akarjuk körülvenni magunkat, és ahhoz mennyit kell dolgozni. A kettő együtt van, megy. És persze van a “falu”, a világ, ami körülvesz minket. Marx híres kunyhója, amiben jól érzed magad, amíg nem épülnek köréd felhőkarcolók, üzletek, szórakozási lehetőségek, jelennek meg szomszédok, akik le fogják szólni, nézni a kunyhódat is, az életmódodat is, és Téged is… ez a kihívás, és nem kicsi…

 

 

 

 

k

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr3818267443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása