HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Narrow, General és Super Intelligences...

isocrates_coaching 2023.01.20. 08:43

Ezt csak ideteszem, kicsit elhatárolodok ugyanakkor tőle, de érdekes. Döntsd el, mit veszel ki belőle. A századvégig levezeti meglehetősen konkréten évre lebontva, mi lesz AI szempontból…

Miért határolódok el? Szó sincs például arról, hogy mindez betáplálás/energia, nyersanyag szűke szempontjából hogyan fog kinézni. Ugyanúgy a scope-ban/time-ban végtelen energiát tételez ez a forecast, mint ahogy mi emberek is meg vagyunk győződve arról, hogy a zöld energia simán, sőt megtartva a növekedési rátát helyettesíteni fogja a fosszilis és atomenergiát. Szó nincs Földön kívüli energia és nyersanyagforrásokról. Az AI, és az emberiség kilátásai ebből a szempontból ganz egal… Miből lesz az AI sok chipje, fémje, kutyagumija, há?! Good luck to that…

Ez mondjuk mennyire jellemző tud lenni a redszergondolkodást nélkülöző elemzésekre. Egy band-wagonra, egy szálra ráülnek, és a híres “minden egyéb változatlan” feltétellel levezetik, mi lesz (lenne!!) azzal az szállal… mondjuk a közgazdaságtan is ebbe fullad bele mellesleg… könyörgöm, mindig minden is változik!

Meg ezek a konkrét dátumok is… Arthur C. Clarke is ott szúrta el a 100 éves prognózisát, hogy konkrét dátumokat írt a fejlődés állomásai mellé… Mondjuk a Wall-E is jobb film lett volna, ha el tudta volna hitetni, hogy Wall-E-nak és Eve-nek mik az energiaforrásai… jó, az csak egy rajzfilm volt, de ez a videó komolyan veszi magát!

Definíciók:

- Technológiai szingularitásnak (röviden szingularitás, vagy különösség) nevezzük a tudományos-fantasztikus irodalomban és a jövőkutatásban azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni (vendégszöveg, google)

- ANI = artificial narrow intelligence

- AGI = artificial general intelligence

- ASI = artificial super intelligence

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr5718030388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása