HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Mindig legyen célod! Vagy? Lehet, más út is van?

isocrates_coaching 2023.10.05. 08:58

img_0545.jpegCélkitűzés, vagy nem célkitűzés…

Nézzük a logikai fát:

ad 1. a célkitűzők (ez a trendi csapat)
ad 2. a konkrét célokat nem-kitűzők (ezt csak fű alatt…)

De ez csak az elnagyolt kép…

ad 1.1 Akik elérik… kudo nekik!

ad 1.2 Akik nem érik el (és nem is rugalmasak, nem változtatnak rajta az istennek se, örök ressentiment a sorsuk, mások, a körülmények a hibásak általában…)

ad 1.3 Rugalmasan addig változtatják a céljaikat, amíg végre valamelyiket elérik (küzdő, túlélő fajta…)

 

ad 2.1 nincs neki, teng-leng, ahogy esik, úgy puffan (esetleges látszat ellenére a legtöbb ember ilyen, különösen az 1.3-as típussal összekeverhető, mert néha, hogy beleolvadjon a tömegbe, ő is kitűz random célokat, de azok nem érdeklik az 1.3-assal ellentétben, aki az éppen érvényes célért lelkesen tesz…)

ad 2.2 a tapogatózva kereső…. valaki, valami segít neki, szerencsés is, meg eleve curious a világra, mindenfélét tanul (felét csak rövid ideig), ez segíthet az életben mindig adódó különféle szerencsés csillag-együttállások (a) észrevevésében, (b) kihasználásában.

Marad a “valaki, valami” definiálása… nehéz, de megpróbálom. Ugye, lehet tudni Plato által lejegyzett Socrates védőbeszédéből, hogy neki, Socrates-hek volt egy daimon-ja (démon), egy belső hangja, aki figyelmeztette, hogy valamit ne tegyen meg. Pozitív ötletei nem voltak, de Socrates már ezért is nagyon hálás volt…

A 6 képből álló kis BD szerintem az 2.2-es típust példázza. A kislány inklinációja nyilvánvaló, tetszik neki a nyílazás. Azután ahová talál, az a bull’s eye. És örül. Elindul egy irányban (ez tulajdonképpen nem cél, irányultság), de nem tűzi ki, hogy ilyen-olyan kiváló nyílmester, íjász, versenyző, miegyéb lesz (nincs konkrét célja, szereti megfeszíteni a húrt, hallani a nyílvessző suhogó hangját a levegőben, oszt’ annyi…).

De mit lehet tudni… Lehet, hogy miután megrajzolta a koncentrikus köröket, lehet megpróbál beletalálni (próba/kisérletező cél). Ha nem túl hosszú idő múlva elég jó hányadot lő, lehet, hogy akár az íjászat kis örömokozóból, vagy már hobbyból szenvedéllyé válik. Ha meg nem, az se baj. Annyi érdekes dolog van még. Hármasugrás, madárles, zongora, például…

Visszatérve Socrates daimon-jához, soha nem gondoltam rá, hogy nekem valami hasonló lenne/lett volna. És ha nem is volt, valamilyen rejtélyes intuíciónak kellett lennie 3-4 pontján az életemnek, amelyeken mindig, és viszonylag hirtelen az érdeklődésem, karrierem radikálisan, drasztikusan megváltozott.

Kicsit hasonlóan a kislány esetéhez. Valami elkezdett érdekelni, kipróbáltam, és ha ment, hajrá, gyorsan elkezdtem hozzátanulni. Soha nem fordítva. Amiben a tanulás volt előbb, az a nyelvek, azt mindegyiket különösebb lukratív cél nélkül, zum Spass kezdtem el tanulni. És nem német Fräulein-nak, francia au pair-rel gyerekkoromban, áh…. Az elsőt, az angolt 25 évesen, a franciát később, mert megtetszett, a feleségem szerette… Szóval nekem egy pozitív tippeket adó daimon-om lehetett, bár néha a Socrates típusú is jól jöhetett volna…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr2118228151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása