HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Bill és Betty… (utóhang 1. A SolutionSurfers workshop-hoz)

isocrates_coaching 2013.01.25. 04:53

Insoo de shazer.jpgPeter Szabo története Insoo Kim Berg nyomán (a képen Steve de Shazer-rel).  Az egyik amerikai állam új, frissen megválasztott kormányzója ismerte már a módszert és arra gondolt, hogy milyen jó lenne a megoldásközpotúságot egy egész állam szervezetében megvalósítani. Felkérte a projektre Insoo Kim Berget, aki azt kérte, hogy hadd ismerhesse meg a munkát, a folyamatokat, hogy lehessen egy képe a szervezetről. 

Na most egy amerikai állam az tud akkora lenni, mint egy egész ország egy másik  kontinensen, ebben az esetben is az államszervezet több tízezer embert jelentett, valóban egy nagy projektről volt szó. 

Insoo Kim Berg, amikor ezt a megismerési elő-projektet kérte, arra gondolt (ehhez persze, nem volt elég felületesen ismerni a módszert, az eredményeket, hanem valóban a módszer alapelveivel kellett volna tisztában lenni, hogy ezt meg lehessen érteni), hogy jó lenne megnézni olyan helyeket, ahol már csinálnak ezt-azt jól és akkor majd arra lehet épteni az egész nagy változást. 

Az új kormányzó azonban – aki nagyon jóindulatú volt, hiszen belekezdett ebbe a projektbe, de láthatóan nem egészen értette meg annak a lényegét – azt az utasítást adta az embereinek, hogy olyan helyekre vigyék el Insoo-t, ahol a legeslegrosszabbul mennek a dolgok, hogy lássa, min kell javítani. 

Sok helyre elvitték, de mindenki tudta, hogy az egész államban ott mennek a legrosszabbul a dolgok, ahol Betty a főnök és Bill az egyik legfontosabb beosztottja. Insoo Kim Berg hozzájuk is eljutott és először Bettyt kezdte kérdezgetni, hogy hogyan mennek a dolgok és hogyan dolgozik Bill. A beszélgetés nagy része panaszkodással telt, hogy milyen lehetetlen alak ez a Bill, soha nem fognak jutni semmire, de mégis, ezt meg azt  azért csak ő tudja, ezért megtartják. Mondta is Betty Insoo-nak, hogy csak menjen oda Billhez, kérdezgesse ki, és ő maga is győzödjön meg erről…. 

Utána Insoo ment Bill-hez és egy egész napon keresztül beszélgettek. Igen, az volt, amit gondoltok, ez a nap meg főleg azzal telt, hogy Bill panaszkodott, hogy mi mindent meg lehetne, meg tudna itt csinálni, ha nem egy ilyen elb…., hülye főnöke lenne, mint Betty… 

Insoo elgondolkozott és másnap visszament Bettyhez (aki már várta, hogy “Na, ugye, ugye?”) és két kérdést tett fel neki: 

  1. “Tudtad azt, hogy Bill milyen lelkesedéssel dolgozik?” (aki egész nap ekkora energiával tud beszélni a munkájáról és arról, hogy hogyan lehetne jobban csinálni, bizony, az a lelkesedés legbiztosabb jele…) és
  2. “Tudtad azt, hogy mennyire fontos vagy neki?” (hisz’ egész nap csak róla beszélt…) 

Amikor a projekt folyamán egy hónap múlva Insoo valahogy visszakerült Bettyhez és beszélgetni kezdtek, Betty örömmel újságolta: “Képzeld, Bill a legjobb emberem!”… 

Szilágyi Miklós - coaching.szm@gmail.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr395042413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovevi 2013.01.27. 13:54:26

Köszönöm a bejegyzést Miklós! Egyszerűen megfogalmazott, egyszerű történet, és micsoda hatású!
süti beállítások módosítása