HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Az olvasás és az AI… ja, meg a modern Turing teszt…

isocrates_coaching 2023.10.03. 16:27

Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. 

img_0516.jpegAz olvasás (a komoly olvasás, ami kb. komoly könyvek olvasását jelentse itt) státusza ma és az AI.

Amikor én felnőttem (jó, múlt század második fele…) a könyvnek, az olvasásnak határozott tisztelete volt. Nem kis klasszikus fiction, non-fiction személyes könyvtáram a múlt században nyomtatódott ki, és nagy része az “átkos” alatt. Az olvasás a tudás egyik, talán legfontosabb szinonímája volt. 

Ma - szerintem - a tudásnak sem ilyen egyértelmű a státusza, hát még az olvasásnak. És ki vagyok én, egy őskövület, hogy azt mondjam, ez nem jó. Inkább azt mondom, tétovázok, nem tudom, hogy mi lett helyette, ami érték. Talán a pénz, a vagyon… ezt elfogadom, hogy így van, de értéknek - próbálom így, próbálom úgy - nem sikerül tartanom. 

Azt a badarságot sem mondom, hogy nem fontos a pénz, nem számít a vagyon, mert tudom, hogy a pénz, vagyon igérvény olyan energia igénybevételére, amire szükségem van (a hitel igérvény jövőbeli energia igénybevételére…). 

És mivel minden, amire szükségem van, étel, ital, lakhatás közművekkel jól ellátva, tárgyi eszközök bírása, karbantartása, cseréje, ha kell, energiát igényel (alapanyagok kibányászása, tisztítása, szállítása, feldolgozása/gyártása/beépítése, szállítása, displayre helyezése, logisztikája), szükség van mindenkinek az ő lehető legmagasabb életszínvonalának megfelelő pénzre, vagyonra. De a pénz, vagyon - szerintem - nem érték, hanem szükségszerüség. És főleg nem teszi tulajdonlóját egymagában, önmagában értékessé.

A tudással más a helyzet legalábbis nálam. Az szerintem érték, és főleg elvenni nem lehet, veled együtt hal. Persze, fel tudok emelkedni bird-view-ba, és látni vélem magam, akinek fontos a tudás, ezért tisztelem másban is. Nyilván ha valakinek fontos a vagyonosodás, ugyanilyen tiszteletet válthat ki belőle (vagy irigységet…) másnak a vagyona. 

Nagyon komplikált ez, nézzük Salierit és Mozartot, talán igaz, hogy Salieri, aki egész életét a zeneszerzésnek szentelte, halálosan irigyelte a fiatal pökhendi Mozartot. Hja, a tehetség az tehetség. De még ebben az esetben se felejtsük el, hogy Mozart csecsemő korától kezdve egy komplett zenész családban nőtt fel, tehát zenei irodalmi tudása nem volt feltétlenül kisebb, mint Salierinek, ráadásul legfogékonyabb gyerekkorából.

OK, ezek után a kivételeket említő kitérők után ugorjunk vissza a post eredeti triggerére, témájára, ami “az olvasás státusza és az AI”.

Bár kétségtelen, hogy az elmélet és a gyakorlat/tapasztalat komplikált, optimálisnak számító vegyüléke túl nagy téma lenne, tételezzük e post kedvéért, hogy az elmélet túlnyomó részét könyvekből, a minket érdeklő diszciplina jeles  szerzőinek műveiből lehet leghatékonyabban megismerni (könyv legyen egy adott könyv bármilyen feldolgozása, kezdve a papír és e-könyvvel, hangos könyvvel, folytatva az egyetemi előadással, e-learning feldolgozással, stb).

Ha Te kedves Olvasó még velem vagy, nagy kitartásról teszel tanulságot, cserébe mindjárt a pontomnál leszek…

Ha és amennyiben a tudás és proxy-ja még jelent valami értéket (legalább Neked, mert általában szkeptikussá váltam), akkor minél olvasottabb valaki, annál nagyobb a tudása (azokról a dolgokról, amiket olvasott). Nem jobb, nem sikeresebb másoknál, csak olvasottabb (learned/tanult, mondja az angol).

Tehát minél több könyvet olvasott az ember, annál olvasottabb, nagyobb (elméleti) tudású (igen, csak azzal elmehet a sóhivatalba zabot hegyezni, önmagában ez monetáris értelemben értéktelen, de mindenesetre  igaz…).

Na most az AI olyan sok könyvet tud kiolvasni, amennyit egy teljes nemzedéknyi ember nem tud kiolvasni. Tehát, a formális logikai szálat követve, ennyivel okosabb is…De nem kreatív, meg nem intelligens, csak visszaböfögi a sokból a leggyakoribb folytatást! OK, de az ember annyira másként működik? Az ember fejében ugyanúgy az kavarog, amit olvasott, hallott életében, és bizony az ember is abból kavarja ki az aktuális output-ot. Ez tényleg annyira egyedien, és alapvetően különbözik attól, amit az AI már most (let alone később..) csinál?! Tényleg ennyire nagy a hübriszünk, hogy nem látunk a szemünktől, nem gondolkodunk a fejünktől, hogy mi van?!

Illetve van egy különbség… az ember,  hélas,  felejt, és nincs is annyira egy szinten a még nem elfelejtett információ, mint az AI-nél, ami a mostani gépsebességnél prompt áttekintheti az egészet,  amiből semmit nem felejt el… szóval az ember eleve sok nagyságrenddel kevesebb információhoz jut hozzá egész életében, mint az AI percek, órák alatt, annak is jó részét elfelejti és az elérhetőség is stack-elt, nem azonos idejű (rövidtávú memória, hosszútávú memória…). Tényleg azt hisszük, hogy hosszú távon fenntartható a még úgy-ahogy meglévő előnyünk?! Good luck…

Tudom, mivel jöhetsz, nem intelligens, nem tudja mit csinál, csak értelmetlenül biteket rak egymás mellé… OK, értelek, itt jön egy érdekes érvelés egy új könyvből, amely szerint túlértékeljük az emberi intelligencia fogalmát (különben is az 1950 körül született Turing-tesztet már megoldani látszik több AI-alkalmazás is), és egy új kvázi Turing teszt ötletét körvonalazza.

“We don’t need to get sidetracked into arcane debates about whether consciousness requires some indefinable spark forever lacking in machines, or whether it’ll just emerge from neural networks as we know them today. For the time being, it doesn’t matter whether the system is self-aware, or has understanding, or has humanlike intelligence. All that matters is what the system can do. Focus on that, and the real challenge comes into view: systems can do more, much more, with every passing day.”

(Fordítás: Nem szükséges ilyen felesleges, bonyolult vitákba bocsátkoznunk, hogy vajon  a tudatosságnak szüksége van-e egy meghatározatlan szikrára, ami a gépekből örökre hiányozni fog, vagy hogy ez csak úgy egyszercsak megszületik a neurális hálózatokban, ahogy ma ismerjük őket. Elég az hozza, hogy nem számít, hogy a redszer tudatos-e, vagy érti-e, amit csinál, vagy hogy van-e emberi intelligenciája. Csak az számít, amit a rendszer meg tud csinálni. Ha erre koncentrálunk, mindjárt meglátjuk az igazi kihívást: a rendszerek többet, sokkal többet tudnak csinálni, minden nappal többet.)

A modern AI idők Turing tesztjével kapcsolatban pedig ezt írja:

“But, as many have pointed out, intelligence is about so much more than just language (or indeed any other single facet of intelligence taken in isolation). One particularly important dimension is in the ability to take actions. We don’t just care about what a machine can say; we also care about what it can do.”

(Fordítás: De ahogy sokan rámutattak, az intelligencia sokkal több, mint csak nyelv (vagy bármelyik jelkemzője önnagában véve). Egy különösen fontos dimenzió a képesség, hogy cselekedjen. Nem csak az érdekel minket, amit a gép mondani tud, az is érdekel minket, amit tenni, cselekedni tud.)

…és konkréten egy ilyen teszt példát neg is említ, most kapaszkodj, szerinte 5 év múlva ezt is fogják tudni, na, de mondd, hogy csak 10 év múlva:

“Put simply, passing a Modern Turing Test would involve something like the following: an AI being able to successfully act on the instruction “Go make $1 million on Amazon in a few months with just a $100,000 investment.” It might research the web to look at what’s trending, finding what’s hot and what’s not on Amazon Marketplace; generate a range of images and blueprints of possible products; send them to a drop-ship manufacturer it found on Alibaba; email back and forth to refine the requirements and agree on the contract; design a seller’s listing; and continually update marketing materials and product designs based on buyer feedback. Aside from the legal requirements of registering as a business on the marketplace and getting a bank account, all of this seems to me eminently doable. I think it will be done with a few minor human interventions within the next year, and probably fully autonomously within three to five years.“

(Fordítás: Egyszerűen szólván, egy Modern Turing Tesztet teljesíteni például a következőket jelentheti: egy AI képes sikeresen teljesíteni a következő utasítást: “Menj, és keress az Amazonon 1 millió dollárt néhány hónap alatt csak 100 eUSD befektetéssel”. Elkezdheti keresni a neten, mit keresnek, mi megy nagyon az Amazon Marketplace-en és mi nem; generál egy csomó képet, és tervrajzot lehetséges termékekről; elküldi egy Alibaba-n talált on-line gyártó céghez; oda-vissza e-mail váltásban pontosítják a követelményeket és megegyeznek és aláírják a szerződéseket; elkészíti az eladók listáját; folyamatosan up-date-li a marketing anyagokat és a termék terveit a vevők visszajelzéseire alapozva. A jogszerű eladói státusz regisztráció jogi dolgainak elintézésén, és a bankszámla nyitáson kívül szerintem nem akkora wasistdas. Azt gondolom, hogy ez - minimális emberi közbeavatkozással együtt - a következő évben realitás lehet, és 3-5 éven belül meg esetleg teljesen automatizálva is.)

A könyv, ami triggerelt erre a postra szezon friss, nyitásra jött. Sajnos túl jó ahhoz, hogy csak hangoskönyvben hallgassam meg (amit éppen teszek), megvettem Kindle-ben is (húzós, 26 dollár adó nélkül, a papír csak 19, de ugye az Seattle-ből jönne talán, és a szállítás manapság…), hogy referenciaként használjam. 

Könyv címe: The coming wave

2023. szeptember 7. megjelenés dátuma. 

Szerzőjéről ennyi legyen elég: From the ultimate AI insider, Mustafa Suleyman, co-founder of DeepMind, part of Google.

…és 3 vélemény, amit az Amazon összeszedett innen-onnan:

 

'Fascinating, well-written, and important' Yuval Noah Harari, author of Sapiens

'Deeply rewarding and consistently astonishing' Stephen Fry

'An excellent guide for navigating unprecedented times' Bill Gates

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr3518227103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása