HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Meg kell szabályozni a pénzügyi rendszert (először) Amerikában

isocrates_coaching 2011.05.02. 13:53

 

Ugye, megint baj volt a pénzügyi rendszerrel. A szokásos reakció az az, hogy először Amerikában megpróbálják (tovább finomítva, szigorítva) szabályozni a teljes pénzügyi rendszert.
Az új Dodd-Frank törvény 849 oldalas, 2011. július 21-én vált törvénnyé az Obama kormány kezdeményezésére. Összehasonlításul 2 ma már híres/hírhedt történelmi jelentőségű pénzügyi tárgyú törvény pár szóban:
·         Glass-Steagall Act, 34 oldal - a nagy válság hatására létrehozta a Federal Deposit Insurance Corp.-ot (az amerikai OBA-t) és elválasztotta a kereskedelmi és a befektetési banki működést
·         Sarbanes-Oxley Act (2002) 66 oldal – ezt az Enron, stb. botrányok után hozták, megszigorította a könyvelési rendszerek dokumentálási és ellenőrzési követelményeit. Erről még közvetlen tapasztalatom is van, SOX 404-nek becéztük (miért is? valami paragrafus lehetett a 404-ik), 2004-től készültünk fel rá, 2006-ban kellett volna bevezetnünk (mint amerikai tőzsdén – a NASDAQ-on – jegyzett anyavállalat európai leányválallalata), de az utolsó pillanatban kivásárolta az anyánkat egy private equity cég és kivezette a tőzsdétől, így a kötelezettség is elhárult fölöttünk. Fellélegeztünk.
No, amit se a szenátusban, se a kongresszusban nem igen tudnak, az az, hogy már a 66 oldalas SOX is sok plusz munkát (és plusz bevételt a konzultáns cégeknek) jelentett, de eredményességét meg lehet kérdőjelezni. Amit viszonylag könnyen ellenőrizni lehet, az az, hogy a cég vajon elkészítette-e a rendkívül részletes szabályzat rendszerét. Viszont annak ellenőrzése, hogy azt minden egyes alpontjában, úgy, ahogy leírták, betartják-e, Isten nincs, aki ezt tényleg ellenőrizni tudja, pláne 100%-osan. Bizalom és a megbukási kockázat érvényesíthetősége az (szóval a piacgazdálkodás működésének lehetőség szerinti önjáró működése), ami biztosíthatja a jól meghatározott és megfelelő szankciókkal biztosított szabályok betarthatóságát. Már a SOX is azt célozta, hogy ha annak a dokumentálási követelményét teljesítik, annak betartása automatikus lesz. Hát nem.

Na most az új törvény 849 oldalas. Érted?! 849 oldal, apró betűs, és hogy mind betartsák. Rád bízom, hogy ennek kötelezettségszerű alkalmazása a banki, pénzügyi szektorban mennyire hatásosan fogja biztosítani, hogy soha többé ebben a büdös életben ne lehessen legalábbis a pénzügyi szektorból kiinduló válság. A ráolvasás többet érne...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr852871643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása