HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Formális bocsánatkérési kérdőív...(re-loaded)

isocrates_coaching 2011.07.06. 10:43

Több dolog van, amit általában nem nagyon szeretünk csinálni, mert vagy feleslegesnek tartjuk, vagy azt hisszük, hogy kisebbek leszünk tőle.

Ilyen például a bocsánatkérés és annak elismerése, hogy tévedtünk. Sok oka lehet annak, hogy ezt kell(ene) tennünk, de általában elkerüljük. Egyszer amikor Algériában francia nyelvi környezetben éltem, olvastam a Le Monde-ban, hogy az angoloknál, azt tanulják meg az iskolában, hogy „nem panaszkodni és nem bocsánatot kérni”. Mi délebbre vagyunk, általában temperamentumosabbak, hamarabb fordul elő, hogy elszalad a szánk, vagy olyat teszünk hirtelen haragunkban, amit később mi is megbánunk. Ez biztos jele annak egyébként, hogy bocsánatot kellene kérnünk.
Persze, van, hogy a másik fél elvárja ezt, amikor pedig mi egyáltalán nem gondoljuk ezt az igényt jogosnak. Ezt az esetet most hagyjuk, ez az adott eset további vizsgálatát és bonyolultabb  korrekcióját követelné meg, amire ezen keretek között nincsen hely (például, lehet, hogy a másik fél önbecsülésével van egy kis bibi, akkor pedig mi hiába csinálunk akármit, a lelki probléma az ő térfelén van).
Tehát maradjunk annál az esetnél, amikor világosan egyértelműen szégyelljük magunkat azért, amit az imént tettünk, vagy mondtunk, de nem könnyű rászánnunk magunkat a bocsánatkérésre.
Ezt a helyzetet karikírozza, teszi nevetségessé egy kicsit az ide másolt angol nyelvű kitölthető kérdőív, azzal, hogy a lehető legtöbb változóra ad be-ikszelési lehetőséget, tehát, ha ezt komolyan alkalmazni akarnánk, kb. 5 perc alatt végigszaladnánk ezen a „check-listán”, mindenütt kiválasztanánk, beikszelnénk az erre az adott esetre érvényes variációt, aláfirkantanánk a nevünket, és gráciával és kellemmel  nyújtanánk át a megsértett személynek, aki ebből pontos képet kapna arra is, pontosan mi is húzott fel minket annyira, hogy így elgaloppíroztuk magunkat és ez milyen típusú rossz érzést okozott bennünk.
Persze ez csak egy vicc, tréfa, nem ússzuk meg az egyedi döntést a bocsánatkérés módjáról és tartalmáról minden egyes alkalommal, amikor szükséges (ne legyen sokszor!). De ha ez egy elfogadott módszer lenne (mondjuk Madách Ember tragéldiájának falanszter színében), akkor ebben  benne van minden, amit tudni kell arról, hogy mi minden jöhet szóba, mit kell végigondolni, amikor megbántunk valamit. Angolul tudók előnyben.
A lényeg, hogy kérdőívszerűen az összes (?) tétel/alternatíva check-lista szerűen végigondolható, törekedve a nagyon egyszerű kitölthetőségre.

 

Mivel egy kicsit lecsippentett az insert function (nem látható a tábla jobb oldala teljesen), itt van az URL, amelyen az egész lap látható:  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr403043829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása