HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

AI gyorstalpaló... aki kimarad, lemarad, még nem késő...:-)))

isocrates_coaching 2023.01.20. 09:39

AI továbbképzés dióhéjban. Találtam egy megfelelő hangot, embert, aki jól össze tudja foglalni, hogy

  1. Mi ez az egész
  2. Mit jelenthet nekünk konkrétan (tágabban ám, pl. társadalom-filozófiai szempontból is) és
  3. Mi várható, mi van azzal a bizonyos AGI-vel (most hogy az ANI-vel végre kezdünk konkréten ismerkedni) – a G és N a „general”, és „narrow”-t jelenti, ld. még korábbi postomat. 

Ezt három relatíve rövid videón vezeti keresztül, lehetne ez egy mini kurzus 3 foglalkozása. Enjoy...:-))) 

Ad.1

Változik, hogy hol a fókusza az embernek. Mostanában főleg a social media-ban a Linkedinen vagyok jelen, és kicsit túl sokat nyomtam már a ChatGPT-t ott, és láthatólag elkezdődött a fejek homokba dugása arrafelé, inkább nem akarnak hallani róla, szerintem túl félelmetesnek tartják magukra nézve (talán jogosan) és olyan dolgok mögé bújnak, mint “ez csak egy gép”… 

…ami igaz… de mondjuk számos területen elfogadott, hogy a gép sokkal gyorsabb, erősebb, mint az ember, több adatot tud tárolni, gyorsabban számol, sőt szervez, miért olyan furcsa, hogy hamarosan (még nem, de soha nem volt ilyen közel) bizonyos szempontból gyorsabban, sőt jobban fog kikeresni, és tökéletesen összeillesztve jobban fog tudni kompilált l, meglévő tudást kreatívan (!) újra hasznosító cikkeket, tanulmányokat, könyveket írni?

Már tud Picasso, vagy Van Gogh stílusú festményeket festeni, Shakespeare szonettet írni, de nem tud még egy teljesen új festő, író lenni… szóval ugyanazon a lépcsőkön halad, amin a kezdő festők, írók, már remekül tud utánozni. Hogy elér-e a következő fázisba, ki tudja. A humán festők, írók se érnek feltétlenül tovább, és egész életükbenepigonok maradnak…:-)))

Ez a videó  (a címéből sejthetőnél sokkal sokrétűbben, gazdagabban...) azon filózik, nagyon congeniálisan, milyen dilemmák előtt állhatnak az AI kitalálók mostanában, hogyan tovább? Milyen korlátokba ütközhetnek? Megy a sok duma arról pl. hogy mekkora adatbázisra épül majd a ChatGPT 4? De mekkora számítógép kell majd hozzá? És van-e annyi hozzáférhető, nem-papír stb. alapú input material, ami lehetővé teheti a nagyobb léptékű fejlődést? Hogyan szerveződhet az algoritmus jelentősen nagyobb adatbázis esetén? Vajon marad text alapú vagy megpróbáljàk integrálni a már létező kèp, videó hang alapú adatbázis-inputot? Ha igen, azt hogyan? És hogyan szerveződjön az output? Megannyi fascinating question, nem?

Ad. 2

…és a második videó. Nem a szokásos enumerálása a pontos definícióknak, hogy mely tevékenységeket veszélyeztet, hanem egy komoly merítésű történelmi, társadalom-filozófiai videó-esszé a munka mint olyan múltjáról, és jövőjéről, beleértve egy röviden felvázolt társadalmi utópiát… 

Fascinating, nem bánod meg, ha nekiállsz, és végignézed. Kicsit máshogy fogsz nézni a világra, mint én is, és egy-két új fogalmi tool-lal is gazdagabb leszel, néha vissza is fogsz jönni, mint kályhához, hogy valamelyiket felfrissítsd…:-)))

Ad. 3 

...és itt már egészen nagyra nyitja a lencsét, guys, ez már haloptika, még társadalompolitikai/-filozófiai dimenziót is érintve – egészen elképesztő perspektívákat villant fel...

 4. Up-date. A new, also interesting video (2022. 01.20. 13:00-kor feltéve a yutube-ra (CET)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr9018030430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása