HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Tranzakció analízis gyorstalpaló - Sors-parancsok…

isocrates_coaching 2023.09.24. 14:24

img_0393.jpeg

OK, vegyük tényleg komolyan, hogy milyen veszélyes mondatok mehetnek mélyre (főleg gyermekkorban), és keseríthetik meg hosszú időre az életünket, vagy akár örökre, ha nem vesszük észre, és nem próbálunk kikerülni a hatásuk alól (ami nem könnyű, de nem is lehetetlen).

Eric Berne pszichoterapeuta rendszerbe foglalva, a tranzakció elemzésnek elnevezett terápiai diszciplina-ág keretében például foglalkozott ezzel… Lehet vele vitatkozni (mindennel lehet vitatkozni, amíg érvényes, jól meg nem cáfolt érveid vannak), csak ezek vannak-e, vagy hogy miért pont ezek, ez mindenesetre a rendszerén belül kimerítőnek szánt, taxatív lista, amibe a szerinte legfontosabbak kerültek bele...

Érdekesség, hogy ezek az élet-parancsok (magyarul Sorskönyv címen jelent meg könyve többek között erről) iker-formában léteznek, az egyik segít az életedben, a másik rombol (engedélyez v. gátol…). Ja igen, és nem szó szerint hangoznak el, inkább (legtöbbje) ráutalás formájában, büntetés/jutalmazás, motiváció/demotiváció által erősítve.

1. Létezz! v. Ne létezz!

2. Önmagad lehetsz! v. Nem lehetsz önmagad!

3. Lehetsz egészséges! v. Ne légy egészséges!

4. Lehetsz gyermek! v. Ne légy gyermek!

5. Felnőhetsz! v. Ne nőj fel!

6. Sikeres lehetsz! v. Ne légy sikeres!

7. Cselekedhetsz, kezdeményezhetsz! v. Ne csinálj semmit!

Megmutatom, hogy én is tudok az én tapasztalatomból magamnak hozzátenni, szóval mindenki magának bővítheti… (esetleg magad számára törölhetsz is a Berne-féle párokból, ha nem tartod valamelyiket primordiálisnak…)

Ha ilyen eszedbe jut pótlólag, miért ne, érdemes rögtön hasonló “iker”-formában próbálgatni, ízlelgetni, hogy beleillik-e - a Számodra, a Te életedben - a sorba…

Például így:

8’. Mindent kritizálhatsz, gondolkozhatsz! v. Mindent fogadj el úgy, ahogy a tekintélyszemélyek mondják!

9’. Milyen jó, hogy mások mások! v. Mások ellenségek, megsemmisítendők!

10’. Magadnak tanulsz, csak az tényleg a Tiéd, amit megtanultál! v. Ne tanulj, felesleges időpocsékolás, csak tapasztalj, csak amit Te megtapasztalsz, látsz, hallasz, Te magad, az az igazi!

11’. Az számít, amit mond, nem az, ki mondja! (Bármiből, bárkitől, bárhonnan tanulhatsz!) v. Az számít, aki mondja, nem amit mond!

12’. …

13’. …

Hajrá! Milyen jó, hogy mások mások…:-)))

Ui.: kicsit többet lehet olvasni pl. ebben a blogban (ha már a könyvet megszerezni, pláne elolvasni (a.k.a. megtanulni…) sok lenne…). Hogy miért 13 (?!), nem tudom (7 x 2 nálam 14…)

https://eletszepitok.hu/szulok-hagyateka-13-engedely-es-gatlo-parancs/

Írtam hozzá commenteket is:

Kerestem, találtam egy beszélgetést, amelyik az én egyik (a 10’.) életparancsomat érdekesen, színesen támasztja alá (miközben a 11’. parancsomat is illusztrálja, mert hogy se hívő, se zsidó nem vagyok… persze nekem is vannak gyenge pontjaim… senki sem tökéletes…:-))) az egyik, hogy nagyon szeretek okos embereket, bárhonnan jöttek is, hallgatni… és roppantul utálok ostoba embereket, bárhonnan jöttek is, bármi a sarzsijuk, plecsnijük, hallgatni ágálni a baromságaikat…)

Meg még ezt is:

Még egyet a 10.-eshez (ez volt a trigger…:-))) amúgy se tanulunk eleget elég sokáig - minden módon, nem csak iskolapadban -, minimum nem hasznos a tudás ellen kampányolni…). Állítólag Nelson Mandela mondta, de mindegy is a lényeg (a.k.a. tartalom…) szempontjából, ld. még 11. (saját készítésű) élet-parancsomat. Ja, a mai olasz lecke is…:-)))

“Az oktatás a leghatékonyabb fegyver a világ megváltoztatására.”

img_0346.jpeg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr8818220927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása