HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Friss topikok

Linkblog

Keresd meg a coachodat...

isocrates_coaching 2011.04.09. 21:35

A coaching "tanulás", illetve tanulás. Nem eleget tanulunk? Hagyjanak engem békén a tréningekkel, meg ezzel a sok marhasággal. Megint egy nagyokos, elegem van belőlük.

Magam többet tanultam magamról, miközben ismerkedtem ezzel a módszerrel, mint előtte tíz évekig. Ez is egy coaching. A coach-ot coachingolják. A trénert trenírozzák. A hóhért akasztják.

A jó pap holtig tanul és ugye, mondják, egy embernek egy életben egy szakma már nem lesz elég. Nekem is ez már a negyedik (mérnök-tervező, főiskolai tanár, pénzügyi vezető, tanácsadó-coach, és akkor azt a néhány kis rövid intermezzót, amikor segédmunkás, műszaki rajzoló és zenész voltam, felejthetőnek is tartom).

Előfordul, hogy megszűnnek szakmák. Fénykép előhívás, (majdnem a) hitelezés, újságírás nyomtatott formája, bányászat majdnem teljesen, sok-sok gyártási folyamat, üzem, ami régebben annyi embernek adott munkát, és jönnek a szervíz-típusú munkák, mondjam még?

Én például a rendszerváltozás előtt 2 nagy, neves tervező intézetnél dolgoztam (Mélyépterv és Vegyterv). 3 évre kimentem Észak-Afrikába főiskolai tanárnak, és amikor visszajöttem 1989-ben, gyakorlatilag néhány éven belül gyakorlatilag az eredeti nagy integrált formájukban ezek már meg is szűntek.

Sajnálom, hogy nem korábban ismerkedtem meg ezekkel a módszerekkel, nem korábban kerestem annak a lehetőségét, hogy nekem magamnak bizonyos kritikus helyzetekben lehessen egy üzleti coach-om (fizesse a cég, vagy - ha máshogy nem megy -, fizessem én) egy pár hétre és azután megújulva tudjam egyedül folytatni de mindig egy kicsit följebbről indulva és egy kicsit többet megismerve magamról.

Vissza gondolok a kb. 20 éves felső vezetői feladataimra, szerepköreimre, amelyeknek mindig is egyik legfontosabb része a csapat(om) - többször nulláról vagy majdnem - felépítése és hatékony működtetése volt. Visszanézve tudom, hogy a coachinggal segítve egy 10-es skálán többször meg tudtam volna közelíteni a 10-es szintet a csapatépítésben és karbantartásban. Így sem volt rossz, szerintem 7-9-est így is elértünk/elértem, de MINDIG LEHET(SZ) JOBB.

A coach nem jobb, nem feltétlenül okosabb mint Te. Lehet, hogy semmiben. De vezető volt, sok-sok kritikus helyzetet látott, átélt, jól-rosszul megoldott, vagy éppen nem sikerült megoldania, de sokat tanult belőlük. Téged kívülről, pozitív semlegességgel lát (semlegesen, mert nem nyomja a helyzet közvetlenül és pozitívan, mert neki is elemi érdeke, hogy Te minél jobban kerülj ki a helyzetből, sőt, tanulj is belőle, mi lenne más az érdeke?!).  A sok megélt tapasztalatból egyszerűen helyzeti előnye származik. Ennyi. És fontos, hogy segítsen megoldani, ne egyszerűen rávágja, mert abból nem tanulsz semmit, és újra és újra, ha a helyzet egy kicsit különböző, megint közvetlen szakértői segítségre lenne szükséged. 

Ha egy tanácsom van, az az, hogy keresd meg a Te coach-odat/-aidat (majdnem azt írtam, a Te gurudat(/-idat), mert több/jobb és főleg elégedettebb leszel tőle, ha komolyan veszed az egészet, és nem félvállról. Hogy ez én vagyok-e? Lehet. De Neked nem ez a lényeg, hanem hogy ez az egész, amiről itt írok, egy eszköz, amit - hiszed, nem hiszed - sajnáld, ha időnként (amikor ellepnek a dolgok, amikor fogy a levegőd, ilyesmi) nem használod. 

Üdv

Szilágyi Miklós

+36-30-9-444-627

miklos@isocrates.net

www.isocrates.net

Szólj hozzá!

Ösztönösség, tudatosság és intuitivítás a vezetésben

isocrates_coaching 2011.04.07. 21:14

(Majdnem) ez volt a címe a minap egy KPMG üzleti reggelinek. Rövid volt, néhány brilliáns, jól felépített előadással, jól telt az idő, maradt utána is gondolkozni való.

Ahogy ott is elmeséltem az egyik  társelőadó résztvevőnek, akinek a blogjában olvastam erről a kis összejövetelről, én rendszeresen kapom a KPMG oktatási hírleveleket, de az ezt az előadást meghirdetőn átlapoztam (néhány ilyenen már résztvettem, azok is megérték az időt, de általában kb 1-2 téma érdekel 10-ből, ezért).
Azután már a jelentkezési határidő után a HVG-től szintén rendszeresen kapott médiás blog e-mailek egyikében (ezeket gyakorlatilag mindig kinyitom, mert majdnem mindig érdekesek) utalás volt az említett blogra, oda is el-klikkeltem, utána meg gyorsan visszakerestem az eredeti KPMG-mailt, és a megfelelő mailcímre kattintva jelentkeztem.
Miért mondtam ezt el ilyen halál-hosszan? Hogy megmutassam, milyen véletlenekből áll az élet. Merthogy kifejezetten örültem ennek a találkozónak, egyrészt szakmailag, másrészt emberileg is, mert egy nagyon régi  (kb.18 éve dolgoztunk együtt) kedves vezető társam volt az egyik brilliáns előadó. És pont az ő előadása ragadott meg legjobban. Mivel? A címe az volt: Intuitív management audit.
Az egész cím akár unalmas is lehetne, ha nem fúrná az ember oldalát: mi a fenét keres ott ebben az összefüggésben az „intuitív”?! Nos az egyik bevezető vetített dián négy egységbe foglalva ott voltak az ő rendszerében felépített jó vezetési rendszer elemei, és a jobb alsó négyzetbe azt írta: „SZUBJEKTÍV”. Mármint arra, hogy milyen a jó vezető. Szubjektív.
Hogy mi van?! Minden „normális”, mai itthoni vezetőben, középvezetőtől felfelé meg kell állnia az ütőnek, amikor ezt hallja.  Hát nem az a legfontosabb, hogy a vezető pártatlan, objektív és következetes legyen?! Hogy nem az a legfontosabb, hogy a szubjektivitás szinte semmilyen befolyással ne lehessen a döntéseire?! Te jó Isten!
No igen. Volt kollégámnak (nagyon szervezett, nagyon (munka-) harapós, nagyon dinamikus valaki, aki több – többnyire távközlési - cég első számú vezetője volt  az eltelt időben is) nem volt ideje persze teljesen kifejtenie az ottani "reggeli" időkeretei között  ezt a (fontos) elemét a prezentációnak. Nem is tudom most pontosan visszaidézni (de érdekel, és még majd kifaggatom).
A lényeg talán az előadásának legelső hangsúlyos gondolatával függ össze a legjobban: egy cégben, egy társaságban a legeslegfontosabb érték az ember, az emberek. Ha azok jól képzettek és meg akarják csinálni, és az adrenalin szintjük is a megfelelő szintű (ez is benne volt az amúgy rövid, tömör  előadásban!), akkor az eget is megmozgatják, hogy elérjék a céljukat, ami ilyenkor a társaság céljával teljesen megegyezik. Talán ilyen, ebben három 9-es tisztaságban csak a mesében van, de a cél nyilván az kell legyen, hogy a két cél, a társaság és az ebben a társaságban együtt dolgozók célja a lehető legközelebb kerüljön egymáshoz.
Az ő  egyik záró gondolata az volt, hogy 2 esetben is úgy vállalta el egy-egy társaság első számú vezetői pozicióját, vezérigazgatói posztját, hogy nem nézte meg a társaság korábbi pénzügyi mérlegeit. Amit megtett a döntés előtt az az volt, hogy annyi különböző szintű emberrel próbált meg beszélgetni a cégről, amennyivel csak tudott, és annak alapján döntött.
No, ez (az egyik) slusszpoénnak jó volt, én egy kicsit maradibb vagyok, én azért megnéztem, megnézem a mérlegeket (is), de a lényeg nagyon tetszik, nagyon egyetértek vele, az emberek, bennük bennük  van-e az a  többlet, amit majd ki tudok hozni belőlük/magunkból együtt, vagy dead fish (döglött hal) az egész (mégha az utolsó pillanatig még meg is tudták bűvészkedni a mérlegeket...).
Mi is volt az előbb a szövegben kiemelve? Az Intuitív management audit. Az előbbiek alapján nem lesz meglepetés, ha azt mondom, hogy ez a módszer nem a klasszikus due diligence (állapotfelmérő pénzügyi átvilágítás) alapvetően pénzügyi audit típusú megközelítésével dolgozik, hanem néhány megbízott szakértő elkezdi járni a céget és elkezd információkat gyűjteni az adott állapotokról akármilyen szinten gyakorlatilag mélyinterjúk formájában.
Persze, a szokásos, értelemszerű  bizalmi problémák megoldandók, a dolog természetesen nem olyan egyszerű, amennyire első pillantásra esetleg gondolnánk.
Ez a felmérés természetesen nem törekszik teljességre sem a szinteket, sem a létszámot tekintve és a fokozatosan megkapott információk által erősen befolyásolva a csomópontokat, az oszlop-embereket keresi és az ő véleményükre kiváncsi.
Ehhez alapból sok minden kell, hogy jól tudjon működni. Például. hogy a megbízó (általában az első számú vezető, esetleg a tulajdonossal karöltve) nagyon őszintén akarja megtudni, hogy melyek az igazi probléma gócpontok.
Egy közegben, ahol még valamennyire el tud evickélni egy képmutató vezetés, nem érdem, hanem kapcsolat szerint választott vezetőkkel, ahol még egy ideig a szőnyeg alá lehet söpörni a dolgokat és azt, aki itt-ott megmondja a véleményét, kiírtják a szervezetből, ott még várni kell egy kicsit egy ilyen audittal, amíg majd már nem lehet többé szőnyeg alá söpörni  a problémákat és azok eredményét  (illetve eredménytelenségét).
Az ilyen patt-helyzetek egyébként meglepően sokáig el tudnak húzódni, igaz, a legutóbbi, hatását még mindig itt hagyó pénzügyi/gazdasági válság az ilyen folyamatokat fel tudja gyorsítani.
Sok hasonlóság van itt a coaching helyzettel és annak lehetséges hatékonyságát elősegítő légkörrel.
Mindegy, ezzel a korábbi kollégámmal együtt vallom, hogy a legjobban mindegyikünk akkor tud a legjobban együtt dolgozni, eredményes lenni egy közösségben, ha a maga pótolhatatlan, helyettesíthetetlen személyiségével  teheti ezt.
Sokszor megéltem azt, hogy a csapatomból elment valaki, és aki átvette azt a munkát, utána az a munka nem olyan volt, nem ugyanúgy volt elvégezve, mindig hozzá kellett a változáshoz igazítani az egész rendszert. Van amiben kicsit vagy sokkal rosszabbul ment, és volt amiben akár sokkal-sokkal  jobban.
Ugyanaz a munka egészen máshogyan volt elvégezve (sőt, néha egy ember helyett 1,5-2 új kellett, néha meg csak egy fél...). Ez persze kihatott azokra is, akiktől neki kellett inputot kapnia, és azoknak is, akiknek neki kellett outputot adnia. Soha senki nem volt teljesen helyettesíthető. Néha a nettó hatás jobb volt, néha rosszabb, de sohasem ugyanaz. Évekig emlegettük mindig, ezt-azt bizony az az XY máshogy csinálta volna (néha azt értettük ezen, hogy rosszabbul, néha azt, hogy jobban...).  
Szilágyi Miklós
+36-30-9-444-627

Szólj hozzá!

Facilitating change, improving thinking

isocrates_coaching 2011.04.07. 19:50

Röviden így foglalja össze a vezetői (személyes) tréning vagy coaching célját egy i-Tunes podcast (mindegy is, szóval - aki esetleg nem ismeri: az iTunes az egy internetes, eredetileg Apple-gépekre kifejlesztett adatbázis, a podcast pedig letölthető hang és/vagy video anyag, "file").

Magyarul talán a cím annyit tesz (sokkal szebb és kifejezőbb ebben az esetben az angol, sajnos, az angol az üzleti nyelvben hajlékonyabb és gazdagabb "holdudvarú" kifejezésekkel tud operálni): megteremteni a változás lehetőségét és fejleszteni a gondolkodásmódot.

MInek változni? Nos, ha most minden jól megy, holnapra valami meg fog változni, és ahhoz majd nekünk is, ez az egy biztos. De, lehet, hogy már ma se megy jól...Hát ezért. Ugye, már közhely: "Egy biztos dolog van és az a változás." Ja. De azért mert közhely, még igaz. Örülni szoktam, ha egy-két héttel szabadságra elutazásom előtt a célállomás környékén nagyon nem alkalmas az időjárás (télen meleg van, nincs hó, nyáron hideg van, esik az eső), mert akkor, amire odaérek, éppen pont jó lehet. De ha pont előtte van jó idő, ajjaj...

És mi baj van a gondolkodásmóddal (a "thinking"-gel)? Néha csak egy kis szempont elmozdítás kell(ene), néha egy kis magunkba szállás, vagy egy kis odafigyelés eddig "az engem nem érdekel" részletekre, néha ennyi elég is (néha több kell). És ezt az adott esetben árnyalatnyi változtatási szükségszerüséget, ami  előrehaladásunk, hatékonyságunk elé sokkal nagyobb hatású gátat állíthat, nagyon nehéz belülről észrevenni. Erre tud jó lenni egy üzleti tréner, egy coach, hogy ebben segítsen, tükröt tartson.  

Ha az ember tényleg (nagyon) akar hatékonyabb, jobb vezető lenni (szeretné, ha ezt a főnökei és a kollégái is észrevennék és nem pont az ellenkezőjét), biztosan meg fog lepődni az ilyen jellegű tükörtartás, visszajelzés hallatán.

Azon fog meglepődni, hogy milyen triviális, és tulajdonképpen ezt neki is tudnia kell(ene). De, az, hogy ezt gyakorlatilag egy vadidegentől 3-4 találkozás után kapja az ember, az más. Ja, mondja magának az ember, ez ennyire triviális egy kicsit tapasztaltabb embernek gyakorlatilag első látásra? Akkor ez így nem jó azért. No igen, ilyenkor megvolt az egyik aha-pillanat, ilyenkor a jó irányú változás magától beindul és már megérte elkezdeni.

Szilágyi Miklós

+36-30-9-444-627

miklos@isocrates.net

www.isocrates.net 

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása