HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

január 2012
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Friss topikok

Linkblog

Vajon „csak” nagyon komplex gépek vagyunk-e?

isocrates_coaching 2012.01.31. 09:38

A biológiában, idegélettanban forradalom zajlik. Az emberi genomtérkép egyre tisztább „képe” előrevetíti sok-sok betegség gyógyításának egy egészen új dimenzióba emelését, nem utolsósorban a betegségre való hajlamok időben, előre való felfedezésén keresztül. Már ma is, 1-2 millió forintért meg lehet csináltatni az ember géntérképét (azért devizahitelt ne vegyél fel hozzá :-((), amelynek az elemzése már most segítséget tud nyújtani az életvezetéshez, hogy legalább a már ismert jeleket beépíthesse az ember. Nyilván, ez olcsóbb, tömeges lesz 5-10 év múlva (persze, hogy mikor, az eminensen fog függeni az egy főre eső GDP-től is...) és az elemzés is pontosabb és főleg kiterjedtebb, teljesebb lesz, az egyre több genetikai rendellenesség felfedezésén keresztül. A genetikai kutatás mellett a neurobiológia, különösen az agykutatás az az orvosi kutatási terület, ami éppen a nagy robbanását, Big Bang-jét „éli”.

Egy német blogbejegyzés ezzel az utóbbi fejlődéssel kapcsolatban pont betalált abba, amin én most már egy ideje gondolkozom: hová fog ez a trend vezetni, mire is használható igazán. Érzem én is, hogy elképzelhető, hogy ez megint egy bias-t (egy félreértelmezést) fog eredményezni bizonyos szempontból. Gerd Altman (pixelio.de) cikke (http://www.newsgrape.com/a/reduktionistisches-denken-kann-das-ganze-nicht-erfassen/ ) remekül exponálja a témát. Nem a cikket fordítom le, bár merítek belőle.  Ő is – bár kicsit részletesebben – lényegében az itt exponált értelmezési keret-problémát vázolja fel, és igazi kutatási részletekbe nem megy bele. Ez „csak” egy blogbejegyzés, quoi! (ezt a „...quoi!”-t nem tudtam kihagyni – oly mértékben a számra jött -, ez franciául olyasmit jelent, hog „Nna!”). Érdemes megnézni azt a cikket  is, ha érdekel .
 
Az agykutatás fejlődése nagyonis spektakuláris, technikai eszközökben igen gazdag fejlődése, amelynek során egyre több és komplexebb emberi működésnek egyre jobban ismerjük meg a lenyomatát (vagy a kiváltóját? éppen ez a kérdés...) az emberi agyban. Egyre könnyebben kezelhető, drót-nélküli eszközöket („sisakokat”) fejlesztenek ki, amelyek régebben ilyen típusú vizsgálatok szempontjából  elképzelhetetlenül megközelíthetetlen tevékenységek közben is regisztrálni tudják az agy működésének komplex jel-csomagját, a receptorok működésének valóságos térbeli képét/filmjét.
Egyre több dologról tudjuk, hogy az adott tevékenységnél az agynak pontosan mely területein jelenik meg élénkebb, vagy kevésbé élénk agytevékenység  és ezeknek a lerása egyre több könyvet, tanulmányt tölt meg. Szinte epidermikusan, a bőrünkön érezhetjük a sebességet, ahogy egy új felvilágosodás felé közeledünk (ezer más okból persze ugyanott érezhetjük azt is, hogy dehogy...), amikor meg tudunk majd szabadulni ettől a sok ellentmondó működési modelltől, a szabad akarat dogmájától, és szépen, csendesen levezethető lesz az emberi viselkedés a biológiából, az idegélettanból.
Tudjuk (mármint a kisérletező tudósok...) számos esetben, hogy melyik agyterület aktíválódik egy adott érzés, vagy gondolkodási tevékenység során, sőt, provokálni tudunk bizonyos érzéseket, gondolatokat.  
Vannak idegkutatók, akik meg vannak győződve róla kísérleteik alapján, hogy az agyműködés 100%-ban meghatározza  az akaratunkat, és a szabad akaratról nem is érdemes többé beszélni már csak ezért sem.
Eltekintve attól, hogy ez egyelőre inkább interpretáció/értelmezés, mint tény (*), úgy tekintenek az emberi szervezet egyéni és társadalmi működésére, és az azt szerintük abszolút mártékben meghatározó agyi, biológiai folyamatokra, mintha a tudattalanról szóló kutatások, elméletek, és az annak a működésének megismerésére és befolyásolására született  tudományterületek meg se születtek volna; ez utóbbiak, létét, működésüket ezzel mintegy  annulálják, semmisnek veszik.
Persze, világos, innen most el lehetne ágazni a vallásos hitek felé is, de én nem fogok.
Mert persze, hogy abban a felvilágosodás-kori értelemben tényleg nincs szabad akarat(**),  ezt mind a vallásos hit, mind a pszichológia megerősíti, de az – és én most inkább ezen az ágon megyek tovább – mindenesetre ma már alap pszichológiai tétel, hogy az ember, mint személyiség, sokkal több, mint a tudatos én.
Nagyon fontos ezért, hogy a neuróbiológia, a „hard” természettudomány  Gulliver lépéseinek értékelése közben ne veszítsük el az arányérzékünket az interpretáció során. Hogy mi az, amihez ez a fejlődés dinamikusan és nagyratörően valóban hozzájárul és mi az, ami tévesen, önmaga értelmezhetőségi határain hibásan  túlnyúlva is értelmezhető és mint ilyen, mindenképpen belehelyezendő a megfelelő kontextusba (értelmezési keretbe).
Én egyik sem vagyok. Se neurobiológus, se végzett pszichológus, bár ez utóbbival néhány évtizeddel ezelőtt már amatőr, tiszta érdeklődési alapon már foglalkoztam (a mai, egész jó kis könyvtáram fele jó része abból  az időből származik) és most mint business/vezetői coach, sokkal intenzívebben ásom bele magam a hozzám közelálló, engem érdeklő irányzatok irodalmába. Mint ilyen, kicsi vagyok én ahhoz, hogy ezt a témát igazi tudományos szinten kifejtsem.
De az intuícióm azt mondja, hogy „there are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your...” neurobiology (az eredetiben: [philosophy]). (Több dolgok vannak égen és Földön, Horatio, mint azt „neurobiológiátok” [eredetiben: „bölcselmetek”] álmodni képes).
Hmmm...itt a több több. Kevesebbel - mondjuk csak a (neuro-) biológiával - a több - az ember és működése a legtágabb éretelemben véve – nem elérhető. Ide kell a „több”, a pszichológia és leágazásai. A redukcionizmus (ami annyi területen, aspektusban igenis működik, lásd:  „többet kevesebbel”) itt félrevisz, olyan jelenséget egyszerüsít le, amely így kezelve igazából inkább „elszökik” előlünk...
Lábjegyzetek:
* úgy tűnnek, hogy ok-okozati összefüggésben állnak egymással, pedig csak együttes megjelenésüket regisztrálták és erről már, hogy csak néhány kedvencemet említsem,  David Hume-nak is megvolt a véleménye, hát még Karl Popper-nek... - de jó lenne őket is részben újra-, részben továbbolvasni – (sóhajtás – félre)
**a felvilágosodás tudott (le-)számolni  a vallásos hitekkel (hát, hatása nem sokáig tartott...- kb. 150-180 évig? - , ma a felvilágosodásnak tágabb értelemben annyi, shortolják is rendesen...), de a tudattalanról még nem volt fogalma, arra még vagy 100 évet várni kellett...

Szólj hozzá!

Újévi jókívánságok kicsit megkésve, de törve nem...

isocrates_coaching 2012.01.26. 16:58

          Just kidding...
Sokféle közösség van. Most már úgy is lehet őket csoportosítani, hogy on-line és off-line. A neten át-/megélt közösségek és a való életben megtapasztalat/-élt közösségek. Az off-line közösségek, a család, a barátok, az iskola, a munkahely, a tréning valóságos kézzel fogható társaival, élményeivel mindig elsődleges lesz, nem sok újat tudok ezekről itt és most mondani (pedig, hajjaj, ezekről van csak igazán...), meg  ezek most csak az osztályozás okából kerültek ide.
Mert újfajta (? yes...) életünkben egyre nagyobb szerepet játszanak az on-line közösségek. Nekem nagyon különleges élmény a Twitter közösség, azt szoktam mondani, „Twitter-Akadémia”, mert hihetetlen tárháza a szakmai újdonságoknak, éredekességeknek, technikáknak, direkt hozzáféréseknek olyanokhoz szerte a világon, akikhez való hozzáférés minden más módon lehetetlen volna. És itt nemcsak azokról beszélek, akiket amúgy ismerünk a virtuális off-line világban (könyvek, televízió, filmek, stb.), hanem a felszín-alatti szakértők világa, akikről jószerivel nem is tudnék, mert ugyan nem jutottak el arra a szintre, hogy országhatárokat is akár átívelő hírnév legyen az ővék, de a mindennapi innovációik, tudásuk nem sokkal, vagy semmivel sem kisebb, mint a kevés hírneveseké.
Azután vannak a többi közösség-képző helyek, elsősorban a Facebook és a LinkedIn. Az utóbbi az előbbi szakmai változata és ott igen érdekes szakmai csoportokat lehet találni és hozzájuk csatlakozni. Most itt ezt a további elmélkedést keresztbe vágom és a témára térek, a JAM csoportra, ami egy HR-es típusú LinkedIn csoport, amelynek megvan a normál home-page változata is.
Ez az egyik csoport, amelyben aktív voltam a tavalyi évben némi diszkussziók és bejegyzés-csatákban. Az év végén, kb. egy hónapja engem is kértek, hogy ha van valamilyen jókívánságom a következő, a 2012-es évre,  azt szívesen beveszik egy jókívánság-csokorba, ami azután karácsony táján megjelenik majd a site-on és a LinkedIn csoport wall-ján/”falán” is. Nos, az alábbi csokor született, és még egyáltalán nem késő erre a mostani évre, hogy közreadjam, még majd’ 11 hónap hátra van...:

http://www.linkedin.com/news?viewArticle=&articleID=1004639126&gid=3795586&type=member&item=86552841&articleURL=http%3A%2F%2Fbit%2Ely%2Fw1D4ip&urlhash=TUfe&trk=group_most_popular-0-b-shrttl

1 komment

Szubjektív beszámoló az egyik legnagyobb hazai coaching egyesület évadnyitójáról

isocrates_coaching 2012.01.26. 15:56

Ez bejegyzés a http://icfcoachklub.hu site blogjában jelent meg. Az ICF egy nemzetközi szervezet, szó szerinti fordításban: Nemzetközi Coaching Szövetség. Ennek a magyar tagozata tartott a MOM kupolatermében keddenegy évadnyitó pikniket, amin 2 rövid, gondolatébresztő előadás is elhangzott, az egyik az ICF brandjének a fejlsztési lehetőségeiről, a másik a társadalmi felelősségvállalás különböző, coachok és szervezeteik által támogatható formáiról.
Az ICF Coach Klub az tulajdonképpen egy on-line közösség, tagsága nem egyezik meg sem a Tagozat, sem az ICF Magyar Tagozat Egyesülete (ilyen is van) tagságával, belépni a site-on való regisztrálással lehet. Blogján különböző ICF hírek, de különböző elemzések, beszámolók is helyet kapnak.
Az említett blog-bejegyzés, ami az én (szokásosan) nagyon szubjektív beszámolómban tükrözi vissza ezt az évadnyitó pikniket, az alábbi linken olvashatjátok el:
(Érdekesség: most éppen mindkét fenti linkre ugyanúgy az én bejegyzésemhez juttok el, 2 különbség van:
·         a fenti általános rövid URL-re kattintás esetén a cikknek csak egy része jelenik meg, ha végig akarod olvasni (nem rövid, dehát írok én rövidet? az olyan unalmas...), még egyszer rá kell klikkelni a „tovább...”-ra, míg az alsó linkre kattintva egyben jelenik meg az egész cikk;
·         abban a pillanatban, amikor valaki ír egy új bejegyzést, már csak a második fog az én bejegyzésemre mutatni, és a fentire való kattintás után már keresni kell a blog-folyamban, hol van, ezért azután
·         azt javaslom, hogy az adott, jelzett bejegyzés eléréséhez már most is a második linkre kattintva jussatok el, köszönöm.)

Szólj hozzá!

Manifesztó Önmagadhoz

isocrates_coaching 2012.01.23. 18:47

Önmagunkat jobban megismerni jó, nem gondolod? Ha megismered Magad, minden könnyebben megy és mindenki erre törekszik. A kérdés csak az, mikor kezded el komolyan csinálni, holnap, vagy már ma. Aki ismeri, mindenki azt mondja, a coaching az egyik legjobb eszköz, hogy ebben segítsen Neked.
Az, hogy most ezt olvasod, azt jelenti, hogy Te is hiszel ebben. Elengedni magad jó, megfelelő környezetben változni még jobb. Gondot kell fordítanod Magadra is.
Érdekes tapasztalat, hogy új megértési szintekre juthat el az ember a coachingon keresztül. Az ember mindig tud változni. Persze, nem mondom Neked, hogy a változás könnyű folyamat. Képes vagy arra, hogy a változást válaszd? Akarsz magasabb szintre lépni?
Egyszer, amikor én kerültem választás elé, hallottam valakitől ezt a mondást: „Egy év múlva azt fogod kívánni, hogy bárcsak elkezdted volna ma...”.
A változás nyugalmat is hoz. Azt gondoltam tegnap, jó lenne néha annyira nyugodtnak és lazának lenni, mint a macskám elalvás előtt. Persze, új energiákkal is feltölt és a határ már csak a csillagos ég lesz, ha valamit meg akarsz csinálni. Az ember mindig le tudja győzni magát. És ha magát már legyőzte, a világ legyőzése gyerekjáték lesz.
Önmagunk megismerése a kapu, amelyen keresztül ebbe az új világba léphetünk. A kulcs pedig a coaching.

Szilágyi Miklós – coaching.szm@gmail.com

1 komment

Coaching és az elevátor speech 2.

isocrates_coaching 2012.01.20. 21:04

A tanulásról. Sokféleképpen lehet tanulni, de legjobban az ember saját példáján (ugye, aki azon se, hát...).
Mi történt? Egy kihívásba belecsöppentem (business rapid randi) és pofára estem. Nem azért, mert nem lett belőle egy meghívás se, áh. Ha én lettem volna Timothy Gallwey, vagy maga Sir John Whitmore (ha nem is hallottál róluk, normál, ne szégyelld magad, mondjuk olyanok ők a coachingban, mint a teniszben Nadal és Federer és a zenében a 60-as évektől akár máig a Beatles meg a Stones), akkor is pofára estem volna (nem...). Az a 10 ember, aki az előző részben említett szabályok alapján elém került, marhára nem coachot keresett, hanem finanszírozót, szakmai üzleti partnert, vevőt, ilyesmit. Sales-t, nem costs-ot.
Persze, mondaná (mondja is majd, ha igaz) egy-két coach ismerősöm, barátom, el kell őket varázsolni, hogy a büdös életbe másra ne kezdjenek vágyni, mint egy fanti kis coachingra...Nos, ezek az ismerőseim, barátaim vagy „beépültek” már főleg korábbi kapcsolataik (és sokan közülük megérdemelt magas szintű teljesítményük) alapján azon rendszerekbe, cégekbe, amelyek rájöttek már, hogy az erre szánt pénz térülhet meg a legbiztosabban a (-z akár ugrásszerű) cég-hangulat, cég-kultúra és ezáltal hatékonyság megnövekedésének okán, vagy kintről, itt-ott egyszeri megbízásokon dolgozva „kívülről” ostromolják a „várat”. Az első csapat nem varázsol el senkit (neki már nem mindig kell), a második próbálkozik, több-kevesebb sikerrel. (A management tréningről még ejtek néhány keresetlen szót alább...).
És vannak még akik azt mondanák: „Öcsi, hát ott volt még az álló büffé is (az jó volt, tényleg...), ott kellett volna elegyedni és „networking”-ölni. No, abban meg nem vagyok annyira jó, sorry. OK (mondanák), akkor bújj le az elefántcsont tornyodba, és ne is lássunk.
Nem megyek, OK? Nem megyek, mert nem gondolom, hogy azok a jók feltétlenül, akik jól networkin-ölnek. Marhára nem gondolom, hogy feltétlenül azok a jók. Persze a leges-legjobbak általában tényleg (majdnem) mindenben jók, miért pont ebben nem?!
De bocs, bármely szakmában hányan vannak a leges-legjobbak? Ugye?!
Biztos voltál már átlagos vállalati tréningen. És láttad ott a kollégáidat.  És láttad őket máskor az asztaluk, munkapadjuk, kameráik mögött is dolgozni. Mondd már meg nekem, szerinted mindig azok voltak a munkában a legjobban, akik a legkreatívabbak, legdinamikusabbak, legjátékosabbak, legszórakoztatóbbak voltak a tréningen? Akik a hivatalos rész és az esti buli alatt is a hangadók voltak? No, aki erre azt válaszolja, hogy igen, azonnal hagyja abba ennek az olvasását és linkeljen rá a bild.de-re. Azt gondolom, hogy ha valamilyen összefüggés van, az inkább fordított. És aki most azt gondolja, hogy én most itt delirálok, annak szíves figyelmébe ajánlom egy kiugrott német management tréner elgondolkoztató könyvét (tudtommal nincs magyar fordítása):
Richard Gris: Die Weiterbildunslüge – Warum Seminare und Trainings Kapital vernichten und Karriere Knicken (ISBN 978-3-593-38679-9)
A könyv mondanivalójának az a lényege, hogy a jó tréningre nagy szükség van. Csak arra, amit időnként jelenleg tartanak, ahogy itt-ott csinálják, arra nincs (vigyázat, ő Németországról beszél). A mai trénerek túlnyomó része alkalmas a rendszerszerű, valóban hasznos tréningre is és pontosan tisztában van vele, hogy a jelenlegi rendszerben az erre költött pénz egy része gyakorlatilag kidobott pénz, de meg akar élni, ezt csinálta eddig mindig is, esetenként kompromisszumot köt. Kisebbet, nagyobbat. Mindenki „jól jár”. A cég kipipálta a tréninget, a trénerek meg megélnek.
Na, elkalandoztam az alaptéma körül. Aki ezt a blogot olvassa és vissza- visszatér hozzá, ehhez hozzászokott, aki meg útálja, azzal nincs gondom.
Szóval, mi az előző bejegyzés témája? A tanulás. Ami a komfort-zónádon kívül a leghatásosabb. Ott megcsap a valóság szele és beleborzongsz.
Meg persze, az elevátor speech. A (számomra, mert persze a kutya se vette észre) látványos kudarc hívta fel arra a figyelmememet, hogy nemcsak rossz, de tulajdonképpen nincs is elevator speech-em.
Sagt schon, mondhatod: (1) azt se tudom mi az (olvasd már el az előzőt!), (2) és mi van, ha nincs, annyi mindenem nincs.... Lehet, hogy most még nem is kell, de lehet, hogy holnap már kell, hogy legyen Neked is. Azzal a tempóval, amivel Magyarországon (és a világon!) szűnnek meg a valódi, full-time állások és „kényszerül” egyre több ember saját vállalkozást indítani, Te is odakerülhetsz. És akkor már kellhet. Mondjuk a következő business rapid randihoz. Azért van idézőjelben a „kényszerül”, mert Magyarországon még mindig túl széles körben alkalmazzuk a kényszerválallkozó kifejezést (jó, ne magyarázd, tudom, miért, és, persze, ez részben érthető), miközben egyre többen beszélnek arról a világ fejlett felén (amelyen még mi is vagyunk), hogy a hatékonyság növekedése odavezet, hogy az újabb és újabb generációk egyre nagyobb hányadának egész életében nem lesz lehetősége arra, hogy megízlelje a rendes munkavállalóként végzett munka „gyönyöreit”.
Tehát, a kulcsszavak és a tanulság (a lábjegyzetek igazságai mellett): kudarcból tanulás, elevator speech. Elevator speech meg kell, ha a fene fenét eszik is mégpedig a dinamikus, pozitív üzenetet megfogalmazó fajtából, amely a (bármely) szolgáltatás által megnövelt akció-rádiuszra, emberi fejlődésre helyezi a hangsúlyt. Először azért, hogy megyőzd saját Magad, hogy amit kínálsz, az igazi, ütős, és ellenállhatatlan.
Szilágyi Miklós – coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!

Coaching és az elevator speech

isocrates_coaching 2012.01.19. 01:02

Sokan hallhattatok, akik ezt a bejegyzést olvassátok, már a elevator speech-ről. A nem angolosok számára: elevator = felvonó, lift; speech = beszéd (néha pitch, de ne variáljunk...). Tehát együtt lift-beszéd. Hülyén hangzik, ezért maradok az elevator speechnél. Én még csak angolul találkoztam vele, biztos lefordította valaki ennél jobban is, de azt most nem fogom megkeresni. Lényeg, hogy értsd, miről van szó.

Szóval beszállsz a liftbe a cégnél és beszáll melléd az utolsó pillanatban a nagyfőnök is (vagy az ügyfél kulcsembere, akinek egy nagy projektet akartok eladni...). Lehetnek variációk, itthon szállsz be, vagy éppen kiküldetésben, a központban; a helyi nagyfőnök az, vagy a központi nagyfőnök Bergengóciából, mindegy, a lényeg, hogy olyan valaki, aki előtt, ha sikerül a következő néhány 10 másodpercben jól szerepelned, az pozitívan meghatározhatja a következő években a karrieredet a vállalatnál (persze, ha meg rosszul, na igen, az nem jó...).
Steve Jobsról csak halála után merték elmondani, hogy az emberek rettegtek vele együtt belépni a liftbe, mert ha a kérdésre, hogy „Most éppen mit csinálsz”, nagyon nehéz volt olyat válaszolni, amiből nem lett baj...
Szóval így vagyok én a coachinggal, hogy az micsoda, ha csak úgy megkérdezik. Volt ennek egy nehezített változata, amikor tényleg véletlenül becsöppentem egy a Mariott-ban tartott business rapid meeting találkozóra.
Tiszta őrület, egyszer próbáljátok ki. Megsorszámozott kétszemélyes asztal-székekkel teleraknak egy nagy termet, mindenkinek  húzni kellett és mondjuk a sima sorszámosak lesznek a bolygó hollandik, a szám előtt A-betű + sorszámosok pedig a helyhez kötöttek. A helyhez kötöttek megkeresték a számozott asztalukat, leültek. A bolygó hollandik pedig elkezdték annál a számozott asztalnál, amit húztak és 10 percig beszélgettek azzal, aki ott ült, majd 10 perc múlva felálltak és a soron következő asztalhoz ültek le.
Nyilván a két ember bemutatkozott egymásnak, elmondták röviden, mit csinálnak ők és a cégük, és megpróbáltak a kooperációra lehetőséget keresni. 10 perc alatt. Tökéletesen random, véletlenszerű módon. Talán másfél óra után fújták le, 7-9 emberrel tudott mindenki találkozni. Mivel sokan voltak, így mindenki azt a pár számot járta végig, ami az ő kihúzott száma után következett.
Persze nem Magyarország lenne, ha nem lettek volna, akik összevissza mentek, okosan ahhoz mentek, akihez akartak, és nem aki sorra jött volna, de ebből nem lett nagyobb zavar, mert nem nagyon sokan voltak ilyenek (ahogy az lenni szokott). Gondolkoztam, ha annyira jól tudják, kihez mennek, tehát ismerik, mi lehet az oka, hogy ilyen komplikált koreogrifájú helyet kerestek fel a találkozásra, mindegy.
Megszoktam, hogy nem mindenkit lehet mindig megérteni. De mindig mindenkit meg lehet érteni valahol valakinek.
Mint mondtam már, véletlenül estem be, valaki szólt egy tréningen, azt se tudtam mi ez. Az első 10 perc alatt nem is voltam nagyon hatékony, makogtam valamit, amit szoktam, hogy a coachok abban segítenek az embereknek, hogy ha itt-ott elakadnak az életükben, nehezükre esik a kiutat megtalálni egy helyzetből, vagy együtt dolgozni egy nehéz emberrel, egy nehéz beosztottal, egy nehéz főnökkel, egy nehéz projekttel.
A harmadiknál már erő, energia is volt benne, amit mondtam, talán nem véletlen, hogy ott volt a legjobb esély, hogy esetleg még egy kapcsolat is kialakulhat, de még mindig tulajdonképpen szánalmasnak találtam a szöveget. Érdekes, hogy ebben a kiélezett elevator speech helyzetben ez mennyivel jobban kidomborodott, mint máskor.
Sokat gondolkoztam utána is az én elevator speech-emen, hogy ha megint ilyen helyzetbe kerülök, de nemcsak akkor, egyáltalán, mit mondjak, ha tömören meg kell fogalmazni, hogy mi is ez. Persze nem csak a tömörség számít, hanem az is, hogy azt a sok jót, amit általa el lehet érni, az is belekerüljön ebbe a tömör és frappáns elevator-speech-be.
Azután egy coaching könyv előszavában találtam rá a megoldásra, valami ilyesmi volt (most azért a saját szájam íze szerint átfogalmazom): a coaching bármilyen adott helyzetben  segít az emberek saját energiájának, megoldás-találó kreativitásának felszabadításában és hozzásegíti őket, hogy minél teljesebb potenciáljukat tudják a saját fejlődésükre, növekedésükre fordítani.
Mik a kulcs szavak? Energia, kreativitás a megoldáskeresésben, fejlődés, növekedés. Csupa pozitív fogalom, amely megragadja az ember képzeletét.
És hogy mivel éri el ezt a coaching? Annyiszor leírtam ezt már ebben a blogban, csak nagyon röviden: kérdez, tükröt tart és visszajelzi a hatást, amit benne (a „többiekben”) a működésed kelt(het). Ideális esetben a tükörtartásnál a coach saját személyiségét „lehalkítja” és „megkettőz” Téged. Egy semleges „tükörben” láthatod azt, amit a saját elfogultságaid, indulataid miatt és érzelmeid által befolyásoltan nélküle soha nem tudnál megpillantani...Meg tudod lepni „magad”...
Szilágyi Miklós – coaching.szm@gmail.com

3 komment

Hazugság, igazság és coaching

isocrates_coaching 2012.01.08. 20:42

Tapintattól az elhallgatáson keresztül az ordas hazugságig életünk, világunk át van itatva hazugsággal és/vagy manipulációval, ez tény. Ahogy fogalmaztam, benne van az is, hogy ahhoz, hogy egymás mellett, egymással összefogva, egymásban bízva és egymást tisztelve éljünk, dolgozzunk, szükség is van rá bizonyos mértékben, hogy így legyen, ez sokszor elengedhetetlen része helyzeteknek, ha nem akarunk állandóan egymásra acsarkodva élni. A tapintatra, az udvariasságra, a kegyes hazugságra és bizonyos szempontból az elhallgatásra gondolok, mint állandó segítőire a lehetőség szerinti konfliktus-minimalizáló emberi kapcsolatoknak.
Ha nem így gondolod, nem készülsz fel rá, nem vagy tulajdonképpen ezzel mindig tisztában, nehéz dolgod lehet az életben. Ha mindig mindenkinek névértéken elhiszel mindent (vagy legalábbis túl sokszor, túl sokat), sokat csalódtál már és fogsz is még sokat.
Persze, a másik véglet, a mindenben kételkedni, szintén nem lehet a járható út, nincs rá időnk, energiánk és puszta lehetőségünk se, hogy mindennek utána járnunk. Természetes, hogy rengeteg dolgot egyszerűen bizalom alapján elfogadunk, hogy rendben lehet, mert biztos, hogy akiknek a dolguk volt, jól elvégezték a dolgukat, nem kell külön utánajárnunk. Szélsőséges eset (talán viccesnek is találod, de példának kíváló), hogy a 10. emeleten nem fogsz félni, mert feltételezed, hogy az épületet nem egy kiszáradt mocsárra építették, a statikusok jól számították ki a szerkezet paramétereit, gondoltak a legnagyobb elképzelhető szélnyomásra és az adott helyen várható legnagyobb földrengés hatására is, Neked ennek külön nem kell (persze, nem is tudnál...) utánajárni.
Így van ez ennél mindennapibb emberi kapcsolatokban is, meglehetősen sok dologra, reakcióra tapasztalat alapján nyugodtan számíthatsz.
Amire már érdemes mindig odafigyelni, hogy ha valaki valamiről, amit közvetlenül nem tudsz ellenőrizni, határozottan értékelő kijelentést tesz, érdemes belegondolni, hogy mi a beszélő érdeke abban, hogy ez a kijelentés pozitív vagy negatív legyen. Ha érintve van a végrehajtásban, vagy a hatásában, „egy pici sóval” (egy kis fenntartással) érdemes fogadni, amit mond, ugyanúgy, ha az a várható érdeke, hogy a dolog valamilyen formában ne sikerüljön. Tulajdonképpen ennyi az egész. Ennyivel már egész jól el lehet evickélni.
A coaching alapanyaga az igazság. Ha amiről beszélünk, nem az igazság, akkor a coachingnak nem lehet igazán hatása. Persze, megállapodás szerint minden egyes fordulópontnál meg kell egyezni, hogy a coach a kérdéseivel, tükörtartásával  menjen-e mélyebbre. A coach feladata, hogy megérezze, melyek ezek a csomópontok, és csak a megállapodás után menjenek együtt tovább, „mélyebbre”. Ha a megbízó/ügyfél valamire azt mondja, hogy, bocs ne, ebbe az irányba ne menjünk, ezt egyáltalán nem szeretném, vagy most ehhez fáradt vagyok, vagy nem vagyok felkészülve rá, az teljesen OK, és beletartozik az igazság-légkörbe.
Valaki, aki mindig (vagy sokszor) megjátssza magát a környezetének, (soha) nem akarja „kiadni magát”, nem nyílik meg igazán (soha) senkinek, egyszerűen nem coacholható. Kár a pénzért, energiáért.
Aki „megérzi az ízét”, az pedig tudja, minél jobban el tudja engedni magát, annál több esélye van az eredményre. Az, ami elhangzik, alap-szabály szerint ott is marad, viszont szembe lehet nézni vele, és csak így lehet esély rá, hogy meghaladódhasson.  A lényeg, hogy a coach tulajdonképpen – legjobb formájában – személyiségének egyik szeletében teljesen fel tudja venni a megbízó alteregójának a szerepét és a megbízó tulajdonképpen – a visszatükrözésen keresztül – önmaga semleges, önmagát kívülről látni tudó önmagával beszélget... nagy, meghatározó, változtató erejű élmény tud lenni...
Többet kevesebbel. Kevesebb – a világgal és önmagaddal szembeni védekezésből, félelemből eredő - ellenállással többet érsz el. Elérheted a változáshoz feltétlenül szükséges „szökési” sebességet.
Szilágyi Miklós – coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!

Mindenki coach...

isocrates_coaching 2012.01.05. 16:56

Olyanok kapnak valamit itt most, akik elhatározták, hogy coach-ok lesznek és olyanok is, akik egy marha jó coach-ot keresnek éppen (nem azt fogom mondani, hogy engem –persze, nem tilos - , ennél azért komplikáltabb).

Az embereket (ebből a szempontból) két csoportra lehet osztani: olyanokra, akik még nem is hallottak a coachingról és valami homályos dolognak tartják és nem is érdekli őket és olyanokra, akik hallottak róla, megtetszett nekik és valamilyen értelemben érdekli is őket, vonzódnak a dologhoz.
Ez a szakma olyan ma már (mondhatnék mást is, de erre látok magam körül példát), mint az ügyvédeké. Tudjátok, hogy majd’ 8.000 ügyvéd dolgozik Buapesten? Dehogy dolgozik ennyi, legalábbis ennyi biztosan nem él meg belőle.
Így van ez a coachinggal is. (A következőket gondolom  több divat-szakmára le lehet vezetni, példa jellegű folyamatról van szó. ) Néhány éve néhány odafigyelő (és nyelvet tudó), főleg vállalati tréninggel foglalkozó ember felfedezte a coachingot. Nyugaton, először persze Amerikában divatba jött a coaching, az adótanácsadó pénzügyi coach lett, a kozmetikus make-up coach, az életvezetési tanácsadó life coach, és ahány ember, annyi megoldás. A szakirodalom az 1990-es években főleg angolul robbanásszerűen megnőtt, nem volt nehéz gyorstalpalón kitanulni és „behozni”. Azt nem tudom, mert akkor még nem érdekelt, hogy akkor mekkora business-t lehetett ebből csinálni (20 évig voltam felső vezető 1991-től 5 nagy multinál, tréningjeink voltak, a coaching valahogy mindig elkerült – most már tudom: sajnos).
Lehet, hogy az elmúlt néhány évben az első fecskék (mondom, főleg a trénerek közül, mert a tréningnek egy kicsit leáldozott) talán megtalálták a számításukat.
Legyen világos, ma már tudom, magamon kipróbálva, hogy a life/business coaching, ha hozzáértő coach-ra akadunk, eszméletlen hasznos lehet. Néhány óra az életedből, néhány 10 ezer forint a pénztárcádból, vagy a cég pénztárcájából, és megváltozhat az életed, megjavulhat a teljesítményed és a céged teljesítménye is, nem beszélve a légkörről. Az emberek általában nem tudják, milyen kis tudati, viselkedésbeli, kommunikációbeli elmozdulás a saját működésükben milyen alapvető pozitív változásokat hozhat az életükben. A környezetük barátságosabbá, elfogadóbbá válik, a főnökük megérti, amit szeretnének és időnként már meg is dícséri őket, a munkatársai nem feszülten kezdik a napot és sokkal kevesebb hibát követnek el, plusz, amikor belépnek a szobába, nem hallgat el rögtön mindenki és vidáman, kedvesen köszönnek nekik, örülnek nekik (!). Ez ne érné meg az energiát, befektetést? Hidd ezt, és éld az életed a fenti könnyítések nélkül...Jó, persze, azért egy-két dolog még kell ehhez, hogy így sikerüljön, de a legfontosabb – a coach emberi, szakmai minőségén túl – a megbízó motivációja, erős akarata a változásra és a koncentrált  energia, amit hajlandó befektetni a céljai eléréséhez.  
2009-ben kezdtem el foglalkozni vele és 2010 elején  kezdtem el intenzíven tanulni, majd művelni. Először én tapasztaltam meg a hatását saját magamon. Ma egy kicsit már más  ember vagyok, mint aki tavaly januárban elkezdte az intenzív, egy éves coaching tréninget. Miben változtam? Kommunikációs stílusban biztosan sokat, aktív hallgatásban óriásit javultam, és egyáltalán javultam abban, hogy ne legyek „sok” ...
16-an voltunk a tréning-csoportban,  4 db 2-napos önismereti  és 10 x 1 napos elméleti/gyakorlati foglalkozáson vettünk részt az év folyamán. Az első januári önismereti csoport-foglalkozáson, már az első délután minden egyes csoporttaggal egy 7 perces videó készült és azt ott rögtön és még másnap is megbeszéltük a csoportban. Ez egy személyes coaching volt, amiben lehetett választani, hogy a 7 percben arról beszélünk, hogy milyen erősségeink, vagy alternatívaképpen milyen gyenge pontok vannak az életünkben. Úgy emlékszem, mindenki a gyengeségeit választotta.
Nekem, de ahogy kiderült a többieknek is egy kritikus fordulópontot jelentett, amikor én a videó készítés közben úgy összeszólalkoztam a tréning vezetőjével, aki természetesen kérdéseket tett fel a 7 perc alatt és valamelyik kérdésébe belegabalyodtam (a két alfa-hím...), hogy felajánlottam, hogy OK, akkor én most itthagyom ezt az egészet („...de akkor mindenkinek ki kell állnia az autójával az udvarból, mert én állok legbelül...”). Akkor szünet következett és valahogy ottmaradtam és nem bántam meg. Ha eljöttem volna, nem biztos, hogy bánnám, mert nem tudnám, miről mondtam le. Lehet,  hogy lemondtam volna erről az egész coaching-dologról is.  
És azért az kár lenne...  Mert ezt akkor is csinálnám, foglalkoznék vele, ha nem fizetnének (jó, ezt vegyétek költői megjegyzésnek, miközben igaz). Az én életrajzom az bármi máshoz „ijesztő”, sok, túlzsúfolt. A pali (én) volt mérnök 20 évig (mint ilyen tervezőmérnök, kivitelezésen dolgozó és mérnöktanár egy algériai főiskolán), volt gazdasági igazgató 20 évig (igen, rögtön igazgató, nem mondjuk, pénzügyi asszisztenséként kezdtem, hanem igazgatóként, persze, szerencse kellett, viharos idők voltak, de ez egy másik hosszú sztori).
Egyik tréningtársam mondta, hogy egy kis „ősz haj” kell ehhez, na igen, az biztos, hogy bizonyos élettapasztalat nem árt hozzá és az a sok terület/élmény, az, hogy voltam alkalmazott, vezető, raktári munkás, szőnyegeladó és Monsieur le Professeur, minden (mint a Tanár úr...), a coachinghoz aranyat ér. Ez a reklám helye. Teaser (tudjátok, az a rövid, mp-nyi bevágása a TV logójának a reklám spot-ok között).
Térjünk vissza a coaching szakmára, ahogy én látom. Lehet, hogy nemrégen még a jóval kevesebb „eszkimó” (coach) úgy, ahogy megélt a piacon, ma már ez nem így van, mert az úttörők, az elsők, miután látták, hogy magából a coachingból  már kevésbé lehet megélni, elkezdték tanítani. Ma „mindenki" coach-nak készül, vagy már az...
De van egy trükk, amit egy nagy coach-találkozón fedeztem fel, éltem át igazán. Senki nem tudja igazán coach-olni saját magát (ezért is van az, hogy a coach-oknak is, mint egyéb segítőknek megvan a saját coaching-juk, úgynevezett szupervizorok végzik). Egy minta coaching volt sok coach előtt és érdekes volt látni, hogy egy nagyon tapasztalt társunk, aki felvállalta, hogy ”behozza” egy szakmai problémáját, milyen elemi módon nem veszi/vette észre, hogy milyen egyszerűen kibontható, megérthető, felfedezhető csapdában van a saját gondolkodása az adott problémát illetően. Tanulság: senki nem tudja hatékonyan coach-olni magát.
Ha, kedves olvasó, nem vagy még coach, és ezt olvasva (vagy inkább a korábbiakat, vagy másokat, mit tudom én) kedved támad, nagy választékot találsz akkreditált és nem akkreditált képzések között (ha azt hiszed, hogy az akkreditált biztosan jobb, hát nem biztos, hogy igazad van, én se tudom, annyi van, mint a nyű, nincs annyi pénzem, hogy mind elvégezzem, kipróbáljam, de valami azt súgja, hogy (nagyon) változó minőségűek lehetnek). Nem 2 forint egyik sem.
A tréning, amit én találtam, jó volt, érdekes volt, hatékony volt, hasznos volt, de business-t nem kapsz, csak egy ilyen diploma-szerűséget. És a következő évadban képzik ki a következő adagot. Sokat coach-oljuk egymást, coach-olnak minket, sok-sok gyakorlat van. Utána a kapcsolatok, kapcsolatok, kapcsolatok tudnak segíteni.
Ha, kedves olvasó, felhasználó vagy (persze, hogy Téged szeretne főleg megszólítani ez a blog (is)), nincs könnyű dolgod, ha jó coach-ot akarsz választani. Sokféle coach van. Ez nem olyan, mint a matematika. Az analízist (tudod, a deriválást, integrálást, stb.) például nagyon különféle módokon nem lehet tanítani. A coaching nem ilyen. Különböző hangzatos nevű és lényegi tartalmát illetően is sokféle iskolával lehet találkozni és nem könnyű lemérni a hatást (a „kedvencem” az irodalomnak az a része, ami a coaching ROI-jével – akár pénzügyi terminusokban is megfogalmazható hatékonyságának mérésével - foglalkozik – erről majd egy következő blog-bejegyzésben).  
Hiszek benne, hogy ennek a szakmának is le kell tisztulnia. Most fű, fa, virág, ha jó kapcsolatai vannak, eladja magát coach-nak miközben sok közöttük, számosat ismerek, tényleg nagyon jó coach. Hiszek benne, hogy hosszú távon az autentikusság, a hitelesség, a szakmai tudás lesz a meghatározó.
Tehát, Neked, aki coach-ot keresel, azt mondom, higgy az intuíciódnak. Ne feltétlenül dőlj be a kvalifikációknak (miközben egészen kíváló emberekkel találkoztam egészen kíváló kvalifikációkkal), semminek ne dőlj be. Röviden nézz bele az életrajzba (mi mindent csinált, mennyi esélye van, hogy elegendő élettapasztalatot gyűjtött össze) és beszélgess el vele. Higgy az intuíciódnak. Ennyi.
Ide a végére azt írom mindig, hogy „Többet kevesebbel” (amikor a fő-trénerem a tavalyi tréningen először meglátta ezt a mail-aláírásom alatt, azt mondta: jó mondat). Általában mindig szervesen be tudom „kötni” a mondanivalóba (meg persze, igyekszem úgy alakítani a bejegyzés végét, hogy beleilljen). Ide úgy módosítom, hogy mégis meg tudjon jelenni, meg köze is legyen a fentiekhez, hogy: „Több (igazi, érintetlen, „genuine”) intuícióval kevesebb a hibalehetőség”.
Szilágyi Miklós – coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!

A „coach” szó és fogalom körül

isocrates_coaching 2012.01.04. 20:11

Talán van egy kis sznobizmus  a használói részéről és van egy kis idegenkedés a nem beavatottak részéről a „coach”, „coaching” szó használatával kapcsolatban.  Az idegenkedés annak is szól, hogy a kiejtése angolosan, helyesen:  [kócs] (és nem [coah]).  

És van egy kis bizonytalanság is a használata körül, tulajdonképpen a szakma (tavaly év vége óta EU által elismert, bejegyzett szakmának számít a coaching!) is szeretné magyarosítani, de eddig nem tudta, és talán nem is kell.
 Érdekes, jellemző, hogy az eddigi bejegyzéseim egyikében-másikában – miközben semmi problémát nem éreztem a „coach” (és a coaching) szó használatában – a coaching folyamat másik résztvevőjének a megnevezésében  már tipródtam egy kicsit. Néha (picit megmagyarázva) a coachee kifejezést használtam (ez a természetes angol megfelelője a coach-nak, ejtsd [kócsi]), vagy a klienst (az angol client megfelelője). Ennek az az oka, hogy a legtöbb anyagot eddig angolul olvastam, meg vagyok kicsit fertőzve. Valószínüleg a „megbízó”-nál kell kikössek a jövőben, bár ebben van lehetőség a kétértelműségre, amikor nem maga a coaching-folyamat résztvevője a megbízó, hanem a cége, a főnöke. Persze, majd alaposan tanulmányozni fogom a magyar szakirodalmat is (néhány magyar könyvet is beszereztem már...).
Na most jön a farba: a coach tulajdonképpen magyar szóból származik, a kocsiból (mint tudjuk, minden magyar volt valamikor, csak összementünk egy kicsit). Kocs helység nevét viseli (Mirriam-Webster értelmező szótár: coach (első jelentés): „ ...from Hungarian kocsi...”).
És azután az eredeti jelentésétől kicsit eltávolodva távolhonban (ennek az átmenetnek nem néztem utána) és a sportpályákon landolt, aholis nagyon sokáig a sport edzőt jelentette. A coaching egyik atyja, W. Timothy Gallwey tennis-coach volt. 1974-ben írt egy könyvet A belső meccs a teniszjátékban (The inner game of tennis) címmel és ezt megfejelte 1981-ben egy golfos könyvvel, na mi a címe? yes, kitaláltátok: A belső meccs a golfban (The inner game in golf). Ez a két könyv sok kiadásban, millió (!!) feletti példányszámban kelt el a Földön, írójának soha nem kell már csak a nyugdíjára támaszkodnia, ezen könyvek tantiemjéből meg fog élni élete végéig.  
Egy másik alkalommal majd lehet, hogy részletesen kitérek erre a könyvre is, meg hogy hogyan függ össze a coachinggal az üzleti és magánélet területén, itt csak annyit említek meg, hogy Gallwey úr nem állt meg a „The inner game of...” könyvekkel, legalább kettőről még tudok (a Kindle-n megvásárolhatók, ez itt a reklám helye, sajnos, egy vasat se kapok érte), a „...work”-ről és a „...stress”-ről.   
Na most akkor a fogalomról. Erről már sokszor írtam a korábbi bejegyzésekben, de most olyan definíciókat kerestem, amelyeket még nem használtam:
·         olvasok most egy könyvet (Rövid és tartós coaching – Peter Szabo et alii) a brief-coaching-ról és az az elején a képkeret, a keretező hasonlatot ajánlja: „A coaching egy gondolati keretet alakít ki, melyben az ügyfélnek lehetősége nyílik új megoldásokat (ki)találni”. Aki itt csatlakozik be a blogba, és máshol se hallott erről az egészről (mondjuk ő lehet, hogy nem jut el idáig...), annak feltűnhet, hogy a coach tulajdonképpen ezzel a keret-üggyel minden felelősséget át akar hárítani a megbízóra. Mi a kánya? Hát mit csinál, mit dolgozik a coach? A megbízó hozza a motivációt, az energiát és még a megoldást is? Please, ne most kelljen elkezdeni az elejéről, olvass már el pár korábbi bejegyzést lejjebb is e tárgyban. Köszi.
·         Másodiknak vegyük a Wikipédiát (persze, kis gyanakvással, mert ez ugye, nem akadémikusok által megszentelt forrás): „Coaching with a professional coach is the practice of supporting an individual, referred to as the client, or mentee or coachee, through the process of achieving a specific personal or professional result.” Csak a lényeget lefordítva: „A coaching folyamán egy személy (a megbízó) támogatást kap egy – adott konkrét  személyes, vagy szakmai céljának  eléréséhez vezető - folyamatban egy professzionális coach-tól.”
·         Az én saját metaforám a kémiai katalizátor fogalmát veszi segítségül. A katalizátor egyik eredeti szakmai definíciója: „A katalizátor a kémiában egy olyan anyag, ami úgy gyorsít föl (esetleg nagyságrendekkel) egy kémiai reakciót, hogy ő maga annak során nem használódik el.” Na akkor most fogalmazzuk ezt meg a coaching folyamatra: „A coach a coaching folyamatban egy olyan szereplő, aki úgy gyorsít fel (esetleg nagyságrendekkel) egy – a megbízóban, a megbízó motiváltsága, energiája és szellemi kreativitása által létrejövő - változást , hogy ő maga annak során nem használódik el”. Nem használódik el, teszem hozzá, de ott van a megbízóval együtt ugyanabban a „légtérben”, ugyanazoknak  a nyomási és hőmérsékleti, környezeti viszonyoknak kitéve, ami segít az azonos hőfokú  támogatás megvalósításában.  Senki a megbízó környezetéből nem képes erre normál esetben, mert ehhez  annyi odafigyelés kell, koncentráció, és nem utolsó sorban gyakorlat, és elméleti tudás, amit csak egy professzionális segítőtől lehet megkapni.
 
A leves jó, és hatékony, de nincsen ingyen ebéd.
Gyorsabban kevesebbel, többet kevesebbel.
Szilágyi Miklós, coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!

Önismeret...kell ez nekünk?

isocrates_coaching 2012.01.03. 16:24

Régen („már a régi görögöknél is”) megjelent a „Gnothi seauton” – “ismerd meg önmagad” felirat a híres jóshelyen,  Delphi-ben, az Apolló templom bejáratánál. Tulajdonképpen ma, amikor szóba kerül, természetesnek is vesszük, hogy ez jó dolog.  Persze, hogy ismerni kell magunkat. Hogyan tudnánk különben kiismerni magunkat a világban? Márpedig – gondolja általában az ember – egész jól kiismerem magam, ergo nyilván jól kell, hogy ismerjem magam.

Néha még magamat is meg tudom lepni, hogy néha milyen gondolati rácson, fátyolon keresztül tudok én magam is egy-egy mindennapi eseményt megítélni, de a coachingban azután ez egy majdnem állandó érzés, hogy az emberek, vezetők és kulcs-alkalmazottak mennyire “védik magukat” attól, hogy észrevegyék, amikor a tisztánlátásban a saját szemellenzőik, szűrőik akadályozzák meg őket.  Persze, az is előfordul, hogy valaki nem a kelleténél sötétebb szemüvegen át látja a világot, hanem a kelleténél  rózsaszínűbben keresztül. Az eredmény  –  a megfelelő stratégia/reakció kialakítására való alkalmatlanság/képtelenség  –  semmivel sem lesz más vagy jobb.
Nem látják tisztán az eseményeket, embereket, motivációkat akkor, ha ők is érintve vannak. Abban a pillanatban, amikor ők nincsenek közvetlenül érintve, ők, akik az előbbi esetben azt se vették észre, amit a tizenéves fiúk észrevett volna, elképzelhető, hogy  kristálytisztán tudnak elemezni  történéseket.
Miért van bennünk ez a gát, amely megakadályozza, hogy nyugodtan, azonnali védekezés, magyarázatok gyártása helyett rá tudjunk tekinteni a saját működésünkre és észrevegyük saját magunk, hogy mit kellene változtatni a hozzáállásunkon, viselkedésünkön, kicsit talán a felfogásunkon is, hogy (néha akár egy csapásra is) egészen jelentős változás álljon be egy problematikus helyzetben?
Hosszú lenne itt, hogy miért, mindenesetre egyikünk sem, senki nem ment attól, hogy ha akármilyen csekély mértékben is kritikusan érintődik egy tranzakcióban a személyünk, tevékenységünk, a legeslegelső reakciónk a sisakrostély leengedése, várkapu felhúzása, támadó állásba állás.  
A coaching folyamatban legtöbbször ilyen helyzetekkel találkozik a coach. A kliensnek természetesen komoly problémái adódhatnak az imént leírt reakcióból, mert (a) nem tudja hatékonyan kezelni a helyzetet, mert általában ez a leírt védekező reakció  (b) a másik félből is ezt váltja ki, (c) a jövőben meg fogja nehezíteni azt, hogy érvényes, objektív, nem tompított információkhoz jusson, (d) egészében, ha ez a típusú reakció gyakorivá válik, az az egész karrierjét negatív formában érintheti.
Az is meglepő lehetne annak, aki nem szokott hozzá, hogy milyen hamar el lehet jutni ahhoz a felismeréshez, hogy “ja igen, tényleg, az nyilván nem a megfelelő reakció”. Persze, innen még nagyon messze lehet az, hogy valaki valóban elkezd dolgozni magán, hogy a szükséges változást létre tudja hozni életében, működésében.
Carl Gustav Jungot olvasva  jutott eszembe a fenti gondolatmenet ebben a formában. Egy 1956-ban megjelent könyvéről van szó, “Az alkímiai konjunkció”-ról  (Mysterium coniunctions) – a magyar kiadás 1994-ből való. A megjelenéskor 81 éves volt.
A könyv meglehetősen ezoterikus címe  ellenére egy bölcs, életének összegző fázisában lévő nagy tudós;  nagyonis földi, mindennapi és a mai világra 56 év múlva is kíválóan passzoló sorait találtam benne, íme:
“…Nyugaton a meditációnak és a koncentrációnak általában rossz híre van: a naplopás vagy a beteges önvizsgálat különösen elítélendő válfajának tartják. Önismeretre már nem jut idő, de nem is hiszik, hogy bármi ilyesminek értelme lenne. Önmagunk megismerése – s ezt már mintegy eleve tudják – már csak azért sem éri meg a fáradtságot, mert már azt sem lehet egykönnyen eldönteni, hogy kik vagyunk. Kizárólag a tettben érdemes hinni, és senki sem kíváncsi a tett alanyára. Ez utóbbit csak bizonyos kollektíve értékelhető teljesítmények alapján ítélik meg. Hogy létezik egy tudattalan psziché, arról a közvélemény éppen annyira nem tud semmit, mint a szaktekintélyek; azonban úgy látszik, senkit sem ösztönöz különösebb következtetések levonására az a tény, hogy a nyugati ember idegenként áll önmagával szemben, s hogy az önismeret az egyik legenehezebb és legigényesebb művészet.”
No igen, talán annyival vagyunk előrébb, hogy a tudattalan tudata, a tudomás róla belopózott a kollektív tudattalanba, a mindennapi, akár   ponyva jellegű, populáris  művészeti alkotásokba is. Ami nem változott, az az, hogy ugyanúgy nem tudunk és igazából nem is akarunk tudni azokról a titokzatos dolgokról, amelyek bennünk minden pillanatban a tudatos tudatunk kontrollján kívül működnek, amelyek nagyrészt meghatározzák működésünket és álmainkat is. Ezek az üzenetek nem érdekelnek minket.
A coaching persze nem a tudattalannak ezzel a mély szintjével van kapcsolatban, illetve csak nagyon közvetetten. A tudattalannak és az önismeretnek is több szintje van. A mindennapi elsődleges, tudatos tudatunkon kívüleső, ám  működésünket részben meghatározó struktúráknak a következő rétege még nem az igazi  mély. Ezek inkább csak a mindennapi szűrőinket jelentik, amelyeken keresztül a világot látjuk, a szokásos “játszmáinkat”, amikor minden külső, reakciót előidéző eseményt megpróbálunk néhány, a komfort zónánkban lévő játszma-típussal megoldani akkor is, ha az esemény nem igazán illik egyikhez sem.
Egy aggresszív stílusú, nyomulós valaki mindent ezzel a stílussal akar majd megoldani, egy kompromisszumra hajló valaki ott is kompromisszumot fog keresni, ahol hiába. Azután, ha már benne vagyunk egy játszma kellős közepén  (még “jobb”, ha a játszmát olyannal játsszuk, akivel már nem először), nem fogunk eltérni a szokásos folyamattól, amit szoktunk lépni, mondjuk B-t A-ra, tutti, hogy most is ezt fogjuk lépni.
Azám, csakhogy az ilyen speciális “ játszmák” lényege, hogy  csak bekerülni könnyű a sodrásába, kijönni már nem, mert általában “De igen”-“De nem” típusú patt-helyzetekbe torkollanak. Sehova sem vezetnek, csak frusztrációhoz., növekvő feszültséghez.
A coaching abban tud segíteni, hogy mindannapi helyzetekben a munkahelyünkön (vagy például az életünk fordulópontjain a life coaching, vagy az életvezetési tanácsadás) képesek legyünk felülemelkedni egy kicsit, amennyire kell, az adott helyzet zavaró hatásain, valamint elfogultságainkon/szűrőinken, és lássuk meg a működésünk döccenéseit, zsákutcáit és megtanulhassuk, hogyan irányítsuk magunkat (hogyan tudjuk megtörni a “játszmát”)  a hatékony, szinergiát hordozó  és minden fél számára win-win döntések meghozása és azok végrehajtása felé.
És most is oda lyukadunk ki, hogy ezek a hibás szűrők, “játszmák”, amelyek nem segítenek az adott együttműködés hatékonyabbá tételében, amelyek csak az energiánkat fogyasztják, megakadályoznak bennünket abban, hogy teljes erőbedobással, minimális energiaveszteséggel a lényegi tartalmi kérdésekre, problémákra tudjunk koncentrálni. Amire odaérünk, a bozótkésünk kicsorbul…
A coaching ezeknek az energia-nyelőknek, belső, “saját termelésű” zavaró tényezőknek a saját erőből történő  felismerésében és  kiiktatásában tud segíteni. És azután el lehet majd mondani, hogy “többet, kevesebbel…”.
Szilágyi Miklós vezetői/business coach – coaching.szm@gmail.com

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása