HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

január 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Friss topikok

Linkblog

Empátiával a Millenials-okról, a Genaration Z-ről...

isocrates_coaching 2023.01.20. 22:51

Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak.

  • Millenials – „That is why you don’t succeed”

Ez egy “régi” (4 éve került ki) videó, meglepne, ha nem járta volna be már többször is ezt a time-line-t, én most találkoztam vele, és a fascination instantenous volt… szerintem (durva, tudom…), azért érdemes jól megtanulni angolul, hogy ezt közvetítő elem nélkül, 1:1-ben tudd élvezni, ha még nem hallottad… és k.-ra nem csak nekik szól, hanem mindenkinek…

Nem, mintha a generációk túlságos megkülönböztetését pártolnám, de valahogy itt, így helye van.... itt főleg a millenials-ekről van szó, de mindenkinek szól. Nem tudom teljesen pontosan megítélni, mennyire általános, korrekt az anamnézis, a diagnózis és a recept, de valami azt súgja, ez eddig a legjobb analízis, amit hallottam…

Pl. hogy a környezetnek, a munkahelynek, hiszen egyre nagyobb %-át teszik ki az 1984 után születettek a work-force-nak, kell(ene) mindazt behozni, kompenzálni, kijavítani segíteni, amit a szülők, az iskola el… felejtett megérzékíteni, be-imprintingelni… ezen a ponton különösen szkeptikus vagyok, hogy ez tömegesen sikerülhet... ne legyen igazam… Pedig mindenki számára fontos lenne, mert nemsokára az aktív többség ők lesznek, ha már nem azok ma is…

…túl nagy a batyu, az entitlement, hogy azt csak úgy, hipp-hopp mindennek ellenére le lehessen építeni (?), vagy legalább be lehessen csatornázni hasznos teljesítménybe. Igen, igen, a negyedévente, évente hozandó eredmény számok primátusa mellett, ezt majd teljesen mégse lehet kidobni az ablakon, marad a batyu, mindkét félnek bizony alkalmazkodnia kell… day-care-ré se tudnak majd teljesen transzformálódni a munkahelyek, még a mégoly lelkes vezetőkkel se…

Talán a patience, a türelem, a távlat perspektívája, a kis lépésekkel, de folyamatos haladás pozitív jövőképe, aminek a beépülése az egyik legnehezebb dolog, nem is tudom, egy bizonyos kor előtt… de a nehéz nem lehetetlen… a konkrét előadás nézőit elnézve, bemegy az üzenet, lélegzet visszafojtva hallgatják ők is Sinek-et, róluk van szó, az életükről, és a pillanatkép disturbing… vajon bent marad-e, érlelni kezd-e valamit? Vajon mit csinál ez az akkori élő hallgatóság ma? Vissza lehet-e vezetni valamit is, amin változtattak erre az előadásra?

Mit gondolsz, történt valami, ami ezt a 4 évvel ezelőtt felkerült videót idejét múlttá teszi? Ha igen, mi? Ha nem… …? És főleg: igaz-e a videó címe? Vagy az egész csak egy hozzájuk képest öreg ember morgolódása zéró relevanciával?

  • „How do we hold space for the younger generation?” A másik videóban szinte ott folytatja, ahol az elsőben abbahagyta.

Nem elmélet, a kis csapatában megélt szituációkról absztahál/általánosít, beszél 5 pecben… És én most realizáltam, hogy generációnként, aszerint, mi mindent éltek át, van egy általános, default szintű basic reziliencia szint, stressztűrő képesség, skill, ami generációnként jelentősen különbözhet…

…és persze, generációkon belül lehetnek egyéni különbségek ehhez a default szinthez képest, de a generáció reziliencia görbéje ekörül szór… azt is realizáltam egyúttal, hogy az én generációmnak, de még a fiaim generációjának is, szerencséje volt, időben, inkább hasznos, jó tempóban jöttek a kihívások, volt idő alkalmazkodni, reziliencia védő rétegeket kifejleszteni, a millenials-okra egyben szakad rá sok minden.

…és nem csak ez, számos egyéb faktor hozzájárul ahhoz, hogy a védett gyerekkorból túl hirtelen csöppennek a nagyonis kompetitívvé váló környezetbe, csoda, ha olyan váratlanul éri őket, akklimatizálódási lehetőség nélkül… frappáns példák a videóban… arra is, hogy mennyire fontos a türelem a környezet részéről…

 

 

Szólj hozzá!

Kosárlabdázzunk, vagy inkább focizzunk végre? - Gondolkodás kulturális paradigmákról Malcolm Gladwell-lel...

isocrates_coaching 2023.01.20. 09:45

Egy Malcolm Gladwell gyöngyszem a jövő stratégiáról. Nekem új volt, 2 hónapja került fel, aki ismeri esetleg máshonnan a metaforát, annak is érdemes, aki meg nem, no, annak nagyon… 

Rövid felütéssel indít, bevezetendő a metaforát. A focit és a kosárlabdát hasonlítja össze, mint a weak-link és a strong-link szerveződési paradigmák mintáit. 

A kosárlabda a strong-link paradigmára példa, ahol a legerősebb játékosokba érdemes befektetni a csapat teljesítményének a javítása érdekében, mert ott a kiugró teljesítmény a jó, a strong linkek a meghatározóak. 

Nem úgy a focinál, ahol a leggyengébb láncszemek a meghatározóak, a modern futballban különösen, ezért ott a csapat teljesítmény javítása érdekében azokat, a leggyengébb játékosokat, weak-linkeket érdemes erősíteni.

(Mielőtt továbblépsz, érdemes meghallgatni az elejét először, én is visszatekertem, mert ott meggyőző konkrét statisztikákat és eseteket idéz az esetleg elsőre counter-intuitívnak tűnő két típusú paradigmára ebben a két sportban. Meg a foci esetében érdemes arra is gondolni, mennyire megváltozott, mennyire kezdtek már évtizedek óta elmosódni a nemzeti sajátosságok, és egyre erősebben a team, pl. a labdatartás primátusa lépett előtérbe.) 

Azután alkalmazza, kiterjeszti a paradigma-metaforát a munka-tevékenységre, a folyamatokra, a munkamegosztás, a team-képződés már ma is a jövőt előre jelzendő szerveződésére.  

Kimeli a kontrasztot a 150-200 ével ezelőtt kezdődő (a II. világháború után kifejezetten uralkodóvá vált és ma is ható) strong link kulturális paradigma, és a feladatok/folyamatok megnőtt komplexitása és egyáltalán a megnőtt igény-standard-ek  miatti már a mát is jellemző, és a jövőt még fokozottabban jellemző weak-link kulturális paradigma iránti igény között.  

Röviden: a XX. század második felében igaz és progresszív volt az elitre, a strong linkre koncentrálás, ma és a jövőben a hangsúly áttevődik arra a szemléletre, hogy a “csapat”, vagy pl. egy nemzet annyira lesz erős, amennyire a leggyengébb elemének a teljesítménye. Az így, kiterjesztve is inkább  counter-intuitív gondolatot a nagy amerikai és európai egyetemek vs a többi felsőfokú intézmény példájával illusztrálja. 

A II. világháború után indult igazán meg az elit-egyetemek kultusza, és ennek akkor helye volt. Az ott képzett elit-kisebbség húzta a gazdaságot, pl. Franciaországban nem igen lehetett jelentős politikus ENA végzettség nélkül, vagy gondoljunk a nyugati  gazdaság tábornokaira, de magyar megfelelőket is tudnánk mondani, aki nem OKM-típusú képesítéssel, de elit egyetemi diplomával,  maga erejéből, szervező készségével lett az, ami.

A Jack Welch-ekre gondolok, aki pl. a legendás, meghatározó GE vezér volt.. Ő ugyan nem a Harvard-on, vagy a Yale-en végzett, hanem az amherst-i (Massachusetts) és az urbana-champaign-i (Illinois) egyetemeken, de chemical engineeringből szerzett Master és PhD degree-ket.

Persze a kultura nehezen változik, ma is az elit-egyetemekre ömlik a pénz, ahol a jövő vezetőinek csak egy kis részét képzik. De általánosabban is, a szükséges weak-link kulturális paradigma a fejekben még nem váltotta fel a strong-link kultura iránti vágyat. Az Elon Musk féle személyi kultusz, az Elisabeth Holmes, az FTX hamis prófétája viszonylag hosszú ideig tartó siker-story-jai még még azt mutatják, hogy a superman image még mindent visz.  De talán érdemes észrevenni, hogy az új MARVEL meg DC filmekben is a superman-ek csapata győz…

 

Szólj hozzá!

AI gyorstalpaló... aki kimarad, lemarad, még nem késő...:-)))

isocrates_coaching 2023.01.20. 09:39

AI továbbképzés dióhéjban. Találtam egy megfelelő hangot, embert, aki jól össze tudja foglalni, hogy

  1. Mi ez az egész
  2. Mit jelenthet nekünk konkrétan (tágabban ám, pl. társadalom-filozófiai szempontból is) és
  3. Mi várható, mi van azzal a bizonyos AGI-vel (most hogy az ANI-vel végre kezdünk konkréten ismerkedni) – a G és N a „general”, és „narrow”-t jelenti, ld. még korábbi postomat. 

Ezt három relatíve rövid videón vezeti keresztül, lehetne ez egy mini kurzus 3 foglalkozása. Enjoy...:-))) 

Ad.1

Változik, hogy hol a fókusza az embernek. Mostanában főleg a social media-ban a Linkedinen vagyok jelen, és kicsit túl sokat nyomtam már a ChatGPT-t ott, és láthatólag elkezdődött a fejek homokba dugása arrafelé, inkább nem akarnak hallani róla, szerintem túl félelmetesnek tartják magukra nézve (talán jogosan) és olyan dolgok mögé bújnak, mint “ez csak egy gép”… 

…ami igaz… de mondjuk számos területen elfogadott, hogy a gép sokkal gyorsabb, erősebb, mint az ember, több adatot tud tárolni, gyorsabban számol, sőt szervez, miért olyan furcsa, hogy hamarosan (még nem, de soha nem volt ilyen közel) bizonyos szempontból gyorsabban, sőt jobban fog kikeresni, és tökéletesen összeillesztve jobban fog tudni kompilált l, meglévő tudást kreatívan (!) újra hasznosító cikkeket, tanulmányokat, könyveket írni?

Már tud Picasso, vagy Van Gogh stílusú festményeket festeni, Shakespeare szonettet írni, de nem tud még egy teljesen új festő, író lenni… szóval ugyanazon a lépcsőkön halad, amin a kezdő festők, írók, már remekül tud utánozni. Hogy elér-e a következő fázisba, ki tudja. A humán festők, írók se érnek feltétlenül tovább, és egész életükbenepigonok maradnak…:-)))

Ez a videó  (a címéből sejthetőnél sokkal sokrétűbben, gazdagabban...) azon filózik, nagyon congeniálisan, milyen dilemmák előtt állhatnak az AI kitalálók mostanában, hogyan tovább? Milyen korlátokba ütközhetnek? Megy a sok duma arról pl. hogy mekkora adatbázisra épül majd a ChatGPT 4? De mekkora számítógép kell majd hozzá? És van-e annyi hozzáférhető, nem-papír stb. alapú input material, ami lehetővé teheti a nagyobb léptékű fejlődést? Hogyan szerveződhet az algoritmus jelentősen nagyobb adatbázis esetén? Vajon marad text alapú vagy megpróbáljàk integrálni a már létező kèp, videó hang alapú adatbázis-inputot? Ha igen, azt hogyan? És hogyan szerveződjön az output? Megannyi fascinating question, nem?

Ad. 2

…és a második videó. Nem a szokásos enumerálása a pontos definícióknak, hogy mely tevékenységeket veszélyeztet, hanem egy komoly merítésű történelmi, társadalom-filozófiai videó-esszé a munka mint olyan múltjáról, és jövőjéről, beleértve egy röviden felvázolt társadalmi utópiát… 

Fascinating, nem bánod meg, ha nekiállsz, és végignézed. Kicsit máshogy fogsz nézni a világra, mint én is, és egy-két új fogalmi tool-lal is gazdagabb leszel, néha vissza is fogsz jönni, mint kályhához, hogy valamelyiket felfrissítsd…:-)))

Ad. 3 

...és itt már egészen nagyra nyitja a lencsét, guys, ez már haloptika, még társadalompolitikai/-filozófiai dimenziót is érintve – egészen elképesztő perspektívákat villant fel...

 4. Up-date. A new, also interesting video (2022. 01.20. 13:00-kor feltéve a yutube-ra (CET)

 

Szólj hozzá!

Ülés versus kreativitás...:-)))

isocrates_coaching 2023.01.20. 09:30

Összefutott 2 post bennem. Ez volt a tegnapi, ami félelmetesen, szemléletetesen magyarázza el, miért szar sokat ülni… Ehhez képest szerintem túl sokat ülünk… fel kell állni időnként, és nem csak az, de rendesen, pulzus-kergetően sportolni, vagy valami hasonlót is kell csinálni rendszeresen…

És ehhez jött egy másik post ma, és Te is fogod érteni…

 sitting.jpeg

 

...és ehhez jött másnap ez a képi szösszenet, hogy miért is érdemes többször felállni, sétálni, uram bocsá’ zuhanyozni...:-)))

kreativitas.jpeg

 

 

 

Szólj hozzá!

Management anti-tanácsok szokatlan forrásból...

isocrates_coaching 2023.01.20. 09:03

“Hogyan gyártsunk Alzheimer-kórt magunknak?” Hogy pont az ellenkezőjét csináljuk, mint amit a jobb összefoglalások javasolnak pontosan az elkerülésére (ne együnk egészségesen, viszont sokat, ne mozogjunk eleget, rendszertelenül és főleg keveset aludjunk, bámuljuk a tv-t napestig, nehogy az agyunk túl legyen terhelve, ilyenek…).

Nos, erre rímelhet a sharelt post.. állítólag 1944-ből való, és állítólag a CIA elődje, az OSS adta ki az ügynökeinek, hogy beférkőzve az ellenség hátországában működô, a háború kimenetele szempontjából döntő jelentőségű hadiüzemekbe pontosan milyen módszerekkel is lazítsák fel azokat, remélhetően jelentősen rontva a működésük hatékonyságát.

Mondható, hogy remek ez a 25 pontban összefoglalt javaslat csokor, érdemes tanulmányozni. Amennyiben cégednél bármelyiket felfedeznéd, az nyilván csak egy késői főhajtás az amerikai titkos-szolgálat géniusza előtt…

Ez az anyag itt-ott felbukkant már a social media-ban, de mindig egy valódi treat szemezgetni benne…:-)))

sabotage_cimlap.jpeg

Az angol szöveg:

 

„n 1944, the CIA wrote a handbook on how to sabotage (enemy) organizations from the inside. A few interesting tips:

(1) Insist on doing everything through “channels.” Never permit short-cuts to be taken in order to expedite decisions.

(2) Make “speeches.” Talk as frequently as possible and at great length.

(3) When possible, refer all matters to committees, for “further study and consideration.” Attempt to make the committees as large as possible—never less than five.

(4) Bring up irrelevant issues as frequently as possible.

(5) Haggle over precise wordings of communications, minutes, resolutions.

(6) Refer back to matters decided upon at the last meeting and attempt to re-open the question of the advisability of that decision.

(7) Demand written orders.

(8) “Misunderstand” orders. Ask endless questions or engage in long correspondence about such orders. Quibble over them when you can.

(9) Do everything possible to delay the delivery of orders. Even though parts of an order may be ready beforehand, don’t deliver it until it is completely ready.

(10) In making work assignments, always sign out the unimportant jobs first.

(11) Insist on perfect work in relatively unimportant products; send back for refinishing those which have the least flaw. Approve other defective parts whose flaws are not visible to the naked eye.

(12) When training new workers, give incomplete or misleading instructions.

(13) To lower morale and with it, production, be pleasant to inefficient workers; give them undeserved promotions. Discriminate against efficient workers; complain unjustly about their work.

(14) Hold conferences when there is more critical work to be done.

(15) Multiply paper work in plausible ways.

(16) Start duplicate files.

(17) Multiply the procedures and clearances involved in issuing instructions, pay checks, and so on. See that three people have to approve everything where one would do.

(18) Apply all regulations to the last letter.

(19) Do your work poorly and blame it on bad tools, machinery, or equipment. Complain that these things are preventing you from doing your job right.

(20) Never pass on your skill and experience to a new or less skillful worker.

(21) Snarl up administration in every possible way. Fill out forms illegibly so that they will have to be done over; make mistakes or omit requested information in forms.

(22) Give lengthy and incomprehensible explanations when questioned.

(23) Act stupid.

(24) Be as irritable and quarrelsome as possible without getting 
yourself into trouble.

(25) Misunderstand all sorts of regulations concerning such matters as rationing, transportation, traffic regulations.

New Year’s resolution: Do the exact opposite.”

 

 

Szólj hozzá!

Narrow, General és Super Intelligences...

isocrates_coaching 2023.01.20. 08:43

Ezt csak ideteszem, kicsit elhatárolodok ugyanakkor tőle, de érdekes. Döntsd el, mit veszel ki belőle. A századvégig levezeti meglehetősen konkréten évre lebontva, mi lesz AI szempontból…

Miért határolódok el? Szó sincs például arról, hogy mindez betáplálás/energia, nyersanyag szűke szempontjából hogyan fog kinézni. Ugyanúgy a scope-ban/time-ban végtelen energiát tételez ez a forecast, mint ahogy mi emberek is meg vagyunk győződve arról, hogy a zöld energia simán, sőt megtartva a növekedési rátát helyettesíteni fogja a fosszilis és atomenergiát. Szó nincs Földön kívüli energia és nyersanyagforrásokról. Az AI, és az emberiség kilátásai ebből a szempontból ganz egal… Miből lesz az AI sok chipje, fémje, kutyagumija, há?! Good luck to that…

Ez mondjuk mennyire jellemző tud lenni a redszergondolkodást nélkülöző elemzésekre. Egy band-wagonra, egy szálra ráülnek, és a híres “minden egyéb változatlan” feltétellel levezetik, mi lesz (lenne!!) azzal az szállal… mondjuk a közgazdaságtan is ebbe fullad bele mellesleg… könyörgöm, mindig minden is változik!

Meg ezek a konkrét dátumok is… Arthur C. Clarke is ott szúrta el a 100 éves prognózisát, hogy konkrét dátumokat írt a fejlődés állomásai mellé… Mondjuk a Wall-E is jobb film lett volna, ha el tudta volna hitetni, hogy Wall-E-nak és Eve-nek mik az energiaforrásai… jó, az csak egy rajzfilm volt, de ez a videó komolyan veszi magát!

Definíciók:

- Technológiai szingularitásnak (röviden szingularitás, vagy különösség) nevezzük a tudományos-fantasztikus irodalomban és a jövőkutatásban azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni (vendégszöveg, google)

- ANI = artificial narrow intelligence

- AGI = artificial general intelligence

- ASI = artificial super intelligence

Szólj hozzá!

Kortárs képzőművészetről - másképpen...

isocrates_coaching 2023.01.03. 09:32

Ma van Gajzágó György születésnapja, neki ajánlom ezt a  francia videót, amelyet 1 éve feliratoztam, kicsit a vele való itteni eszmecserékre is reflektálva. 

A videó (22 perces) nagyon érdekes történelmi/filozófiai kontextusba helyezi a kortárs képzőművészetet, ami György fő témája és minden bizonnyal szenvedélye is. 

A videó 2 szereplőjéről. Kis kitérő, némi politikai kitérővel, nem árt tudni kik beszélgetnek a kortárs képzőművészetről. Ezt a felvezetést akár át is lehet ugrani, bár szerintem ennyit érdemes tudni róluk… 

 Az ismertebb szereplő Éric Zemmour, gyárilag újságíró, tv-s személyiség, aki üstökösként tört be a politikai életbe a legutóbbi francia  köztársasági elnökválasztáson indulva és végülis a szavazatok 7%-át elnyerve.  

Ez talán kevés lenne az “üstökösként” denominációhoz, de ahhoz a 18%-hoz, amit a kampány során ősszel elért a közvéleménykutatásokban elég, figyelembe véve, hogy a sajátos verseny első fordulójában - a nagyon diverz konkurencia miatt - Macron elnök egyik végülis megnyert mandátumában se nyert el többet, mint a tényleges  szavazatok 25-26%-át (a 18 % lehetővé tehette volna, hogy Zemmour a két-fős második fordulóban Macron kihívója lehetett volna).  

Zemmour nálunk is járt, ahogy Marine le Pen is, egy másik elnökjelölt (aki végülis másodszor is, Macron “örök” vesztes kihívója lett az említett francia speciális második fordulóban) majdnem állami vezetőknek kijáró szinten, előadást is tartott.  

Ez a baráti beszélgetés (politikailag kevésbé erős ez a barátság a másik szereplővel, de láthatólag régen, jól ismerik egymást) Zemmour politikai népszerüsítő játszmájába illeszkedett már, nagyon sokáig várt a jelöltség formális bejelentésével, az említett 18%-os sondage-csúcsot még a formális bejelentés előtt érte el.  

Haza, vallás, család, és asszimiláció, ezek a vezérszavai, az asszimiláció követelésével az integrációval szemben a bevándorlók teljes behódolását várja el a francia kultúra, életmód előtt, bármi ennél kevesebb nem elég jó, ezt meglovagolva ma is, egy politikai személyiség Franciaországban, aki választási kudarca ellenére nem tűnt el a politikai életből, újonnan alapított pártja, a Reconquète (Visszahódítás) élén reménykedik tovább (a párt neve arra utal, hogy Franciaországot a franciáknak vissza kell/kéne hódítania alapvetően az erősödő iszlám külső/belső befolyással szemben).  

Zenmour a beszélgetésben az intelkektuálisan érdeklődő, olvasott laikus megtestesítője a szintén nem képzőművészetben utazó, de a tárgyban mind történetileg, mind filozófiailag nagyon felkészült polihisztor filozófus, Michel Onfray. Ő is üdvöskéje a médiának, hozzászól mindenhez, érdekes magazin kezdeményezése 2 éve elég nagy port kavar, és a politikába is bele-beleszól, anélkül, hogy szeméyesen involválódni akarna. Híres az ideológiai, egyéb áramlatokkal szembemenő filozófiai, irodalmi anti-történelem sorozatairól, én ez utóbbiak miatt imádom. Több mint 100 könyvet adott ki eddig (alig múlt 60…),  explicit, harcos ateista, epikureus, intellektuális hedonista, érdekes fickó, na… 

Mindketten félelmetes, rettegett vitatkozók, érvelők, szinte senki nem marad állva, ha velük kerül vitában. Éleseszűek, rettenetes mennyiségű könyvet, tényt, adatot, idézetet, információt sajátítottak el, és tudnak azonnal élőben alkalmazni, miközben kellően kreatív gondolkodók is. Minden együtt van egy érdekes beszélgetéshez a kortárs képzőművészetről…:-)))

 

Szólj hozzá!

Konkrét példa arra, hogy egy sikeres szakértő hogyan bővítheti a business-ét... avagy 1-ről a kettőre...

isocrates_coaching 2023.01.02. 19:38

Egy mintát akarok mutatni, muszáj, hogy konkrét legyen, úgy üt. Egy gyerekorvost Dr. Novák Hunort bekövettem az FB-n, mert tetszik, ahogy kommunikál, ahogy dolgozik, bár ezt csak hallomásból tudom követni, mert ilyen korú gyerekem nincs már (disclaimer féle: személyesen nem ismerem, nem ingem-gatyám…)

Minta arra, hogyan kell szerintem szintet lépni, az 1-ről a 2-re, ami a az egyik legnehezebb talán. Az ő nevét tanulták meg, őt szeretik, hozzá akarják vinni a gyereküket. Mától egy társ-doktor lesz a rendelőben, és nem lehet választani. Sokk ez, tudjuk máshonnan is. Kezdte alapozni a múlt héten, ma ezzel nyitott:

“Két plüss krokodil, egy szemlélet, egy színvonal! ��

Január 1-től csúnya szóval élve népnevelésbe, szülőnevelésbe kezdek a Krokiban... Leszoktatok mindenkit az orvosválasztásról: még előfizetőknek sem lehet hozzám jönni január 1-től, véletlenszerű lesz, hogy Bánusz Rita doktornő vagy én látom el az adott pácienst, nem lehet előre megnézni, ez aznap dől el a rendelőben. A doktornő október óta dolgozik velem, 2 hónapja csiszolódunk, szakmailag egyeztettünk és egyeztetünk mindent, ugyanazt a színvonalat, szakmai tanácsokat kell kapja nálunk minden páciens. A célom, hogy mindegy, ki az ellátó orvos, a Krokihoz ragaszkodjanak, ami egy látásmódot képvisel.

Miért jó ez a pácienseimnek, akiket én láttam el eddig?
- ha beteg vagyok vagy szabadságon vagyok, akkor is kaphat ellátást gyermeke, meg tudják nézni, ha lázas és fáj a füle, és ugyanazt a terápiát kapja, amit én is javasolnék

- több időm lesz szakmai fejlődésre, új terápiát kutatására és bevezetésére, én is tudok segítséget kérni a doktornőtől (meglepő lehet néhányaknak, de én sem vagyok mindentudó... � )

- ha az új egészségügyi törvény miatt tömbösítve közkórházba, állami kórházba vezényelnének 1-2 hónapra dolgozni, akkor sem szűnik meg a betegellátás

- nem fogom síromba vinni a tudást, szemléletet, a Kroki egy szakmai műhellyé alakul, én pedig hálás vagyok, hogy egy ilyen kiváló szakemberrel tudtam bővíteni a Kroki magánrendelőt

Nem utolsó sorban: még több páciens tudunk ellátni az evidence-based szemlélet alapján.

Köszönjük pácienseink bizalmát, ha 2023-ban is ránk bízzák legféltettebb kincsük, gyermekük gyógyulását! � Biztos vagyok benne, hogy a doktornőnél is jó kezekben lesznek!”

Érdekes… talán minta is lehet… a siker % -ot nem lehet tudni (hányan pártolnak el tőle ezért a lépésért), de szerintem jobban csinálni az induction-t nehéz lenne...

Szólj hozzá!

Az újévi fogadalmak elé/mögé: Az Ego szisztémától az Eco-szisztémáig...

isocrates_coaching 2023.01.02. 19:35

Újévi alaptervnek, vagy a terv alapjának nem is rossz…

ego_to_eco.jpeg

 

 

Szólj hozzá!

Ted Lasso, avagy a humility-based leadership...

isocrates_coaching 2023.01.02. 19:31

ted_lasso.jpeg

Nagyon szeretem ezt a sorozatot… és ott sem kicsik a nehézségek és a feladatok, ha belülről jönnek is főleg, és nem kívülről járványok és háborúk hatásainak formájában… Ted az archetípusa a humility-based leadership-nek… lehet tőle tanulni pl. rezilienciát…

…és már a legeleje is… Ted-et azért hozatják Angliába egy neki ismeretlen sportághoz (!!), hogy kudarcot produkáljon (persze, nem a tudomásával…). Nos, hasonlít szerintem ez az évkezdés egy kicsit, kiindulópontként erre a szituációra. Hogy is mondják? Innen szép nyerni!

Ted Lasso 2 évada az Apple TV+-on alapvetően, meg mi tudja még hol...

Szólj hozzá!

Skillek, amelyek jól jöhetnek...

isocrates_coaching 2023.01.02. 19:27

21_skills.jpeg

A mostanában sokat emlegetett tervezés témához. Ha még nem kezdtél hozzá, vagy még nem vagy vele elégedett, még valami hiányzik hozzá, ismerkedj ezekkel a nem véletlenül már egy ideje itt kóválygó skill-list-tel, amelyek hasznosak lehetnek. Ötletet is adhatnak a Terved éves, 5-éves, 10-éves önfejlesztési, önismereti fejezetéhez (nincs még neki? Legyen!).

Ne légy túl “éhes”, ne vállald túl Magad! Tudjuk Covey-tól, hogy a megvalósított vállalások, igéretek növelik az önbizalmat (a fő, hogy Te odatedd Magad!!), amit nem árt - főleg intravertáltaknak - mindig növelni egy kicsit (az extravertáltak általában túltólják, de az legyen az ő problémájuk). A 21 közül sok combos, pláne, ha még nem volt az étlapodon, szúrd ki a legfontosabba(ka)t. Ez is lehet egy combosodási mellékterméke a tervezési (utó?) folyamatnak, hogy élesíted a preferencia-állító skill-edet…:-))

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása